Atopisch eczeem

vrijdag 1 november 2013 10:07

De tussenstand van de poll ´wat voor eczeem heb jij´ is dat 62% van de bezoekers van eczeem.nl zegt last te hebben (gehad) van atopisch eczeem. Dat is dus meer dan de helft. Atopisch eczeem is één van de meest voorkomende vormen van eczeem waarbij de huid overgevoelig reageert. Erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen hierbij ook een belangrijke rol. Als het in je familie voorkomt, is de kans groter dat je er aanleg voor hebt. Ook is er meestal sprake van een stoornis in de barrièrefunctie van de huid. De huid houdt onvoldoende vocht vast, waardoor een droge huid ontstaat. Enkele symptomen zijn droge huid, jeuk, rode bultjes en schilfers,

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. Als je eczeem hebt, heb je vaak ook te maken met een droge tot zeer droge huid. De barrièrefunctie van je huid is verstoord en daardoor verlies je vocht en bevat je huid minder huidvetten (lipiden). Gebruik daarom een goede vette zalf of crème om je huid te hydrateren. Probeer een hypoallergene of parfumvrije variant. Dit houdt niet in dat je er helemaal geen last van zou kunnen krijgen, maar wel dat je de kans vermindert. De stoffen waarvan bekend is dat ze een reactie kunnen veroorzaken, worden in dit soort producten niet gebruikt. Probeer een nieuw product altijd eerst uit op een stukje huid om te zien hoe je huid erop reageert.

 Tips

Eczeem is een chronische huidaandoening en kent rustige periodes, maar ook periodes waarin het eczeem opspeelt. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de periode van eczeem zo lang mogelijk uit te stellen of dingen die je beter kunt vermijden om het eczeem niet uit te lokken:

  • Zorg voor een goede weerstand.
  • Vermijd stress.
  • Vermijd stoffen waar je een reactie van kunt krijgen.
  • Douche niet te heet, lang en vaak.

Er zijn ook vrij verkrijgbare middelen op de markt om milde tot matige symptomen van diverse eczeem soorten te behandelen. Lees altijd goed de verpakking om te zien voor welke soort eczeem je het product kunt gebruiken. Bij twijfel vraag advies aan je drogist of apotheker. Dermalex Repair* is een voorbeeld van een vrij verkrijgbaar middel.

* Dermalex Repair producten zijn medische hulpmiddelen voor de behandeling van de milde tot matige symptomen van atopisch of constitutioneel eczeem, dauwworm, contacteczeem en handeczeem. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Lees meer over de behandeling van eczeem

 

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: