De strijd tegen jeuk door eczeem

maandag 9 juni 2014 13:00

Eczeem is een veelvoorkomende aandoening. Het ziet er niet zo leuk uit en heeft vervelende kenmerken, waarvan jeuk niet de minste is. Het gevecht tussen het wijze en eigenwijze stemmetje in mijn hoofd, vindt iedere keer wanneer ik last heb van jeuk door eczeem weer plaats. Krabben of kappen… Krabben lucht op. Heerlijk is het voor ongeveer 2 minuten. Daarna wordt alles alleen maar erger. Het branderige gevoel, de jeuk en de conditie van mijn huid. Had ik nu maar naar het wijze stemmetje geluisterd! Er zijn andere manieren om de jeuk te stillen. Hierbij kun je denken aan crème, koelen, hydrateren en letten op welke producten je in en om het huis gebruikt evenals je persoonlijke verzorging. Ik zal ze één voor één beschrijven.

Crème, wat te smeren en wanneer?

Smeren, smeren, smeren, wanneer je last hebt van eczeem kom je er niet onderuit. Hier een aantal tips waar je op kunt letten wanneer je een crème zoekt die je symptomen verzacht. Eczeem kun je namelijk niet genezen. Het komt en gaat, de ene keer sneller en heftiger dan de andere keer. Sommigen “groeien er overheen”. Ik behoor helaas niet tot deze categorie. Wanneer je eczeem tamelijk rustig is, dus wel aanwezig maar geen extreme uitbraak of ontsteking, is het belangrijk een goede onderhoudscrème te gebruiken, die de uitgedroogde en gevoelige huid van vocht en vet voorziet. Let erop dat deze crème geen parfum bevat. Dat kan juist enorm irriteren. Zelf heb ik de voorkeur voor parfum en parabenenvrij. En als het om mijn oogleden gaat ook alcoholvrij. In mijn gezicht en nek gebruikte ik Dermalex Repair en op mijn oogleden Dermalex baby’s en kinderen, omdat die huid nog gevoeliger is. Bij eczeem op de oogleden kan het aan te raden zijn om alvorens een crème op te brengen de oogleden een klein beetje te bevochtigen zodat het wat minder prikt.

Voor de grote lichaamsoppervlakten (knieholten en elleboogholten) volstaat het voor mij om een goede bodybutter of crème te gebruiken. Bijvoorbeeld met Manuka honing. En weer zonder parfum of andere agressieve ingrediënten. Dat werkt eigenlijk prima. Wanneer je heftig en ontstoken eczeem hebt, kom je soms niet onder de medische cortisonen crèmes uit. Ik word daar echter niet blij van, omdat ik niet het gevoel heb dat het goed voor mij is. Ik gebruik deze alleen wanneer het niet anders kan.

Koelen of krabben

Van krabben wordt je eczeem erger. Het veroorzaakt een vicieuze cirkel van jeuk, maar soms is de jeuk niet vol te houden. In dat geval kun je koelen om de huid te kalmeren en de jeuk te stillen. Dit kan met koude kompressen of gewoon ijsblokjes in een washandje. Bij mij helpt het om op mijn oogleden wattenschijfjes met ijskoud water te leggen. Wanneer je dus aandrang voelt om te krabben, niet doen, ren naar de ijskast en red je huid!

De kracht van water

Water reinigt onze huid van binnenuit. Zeker wanneer het eczeem in combinatie met allergie ontstaat is het belangrijk om veel water te drinken. Wanneer je niet genoeg drinkt, neemt de histamine in je lijf toe. Veel mensen die last hebben van eczeem en/of allergie nemen antihistamine middelen in. Deze verlichten vaak jeuk en andere symptomen, maar hebben soms ook vervelende bijwerkingen. Je kunt er suf van worden en je concentratievermogen kan afnemen. Veel water drinken kan de toename van histamine in het bloed doen verminderen. Drink dus veel water! Dat is voor iedere huid goed. Ook wanneer je een “normale” huid hebt. En drink het liefst echt water uit de kraan of uit een fles, want hoewel in cola of koffie natuurlijk ook water zit, droogt de daarin aanwezig cafeïne juist weer uit.

In en om het huis

Bij eczeem en jeuk kan het helpen om irriterende stoffen te mijden. Ikzelf heb bijvoorbeeld hypo-allergene matrashoezen en gebruik alleen beddengoed van 100% katoen. Ik ben dol op mooie kleren en heb in de loop der jaren een behoorlijk garderobe verzameld, maar wanneer mijn eczeem jeukt, draag ik alleen natuurlijke vezels, zoals katoen en viscose. Hoewel wol ook natuurlijk is, mijd ik dat. Het prikt en irriteert. Evenals polyester, polyamide en acryl. Stofzuigen is ook geen overbodige luxe, zeker niet wanneer je huisdieren hebt die verharen. Let er verder op dat je bij bad- en doucheproducten ook kiest voor parfumvrij. Sommige mensen hebben baat bij een bad met Dode Zeezout. Voor degenen met eczeem dat gepaard gaat met hooikoorts, het huis luchten is altijd een goed idee, maar in de ochtend zijn er minder pollen in de lucht. Hoe vroeger luchten dus, hoe beter.

Succes in de strijd tegen jeuk en hopelijk helpen deze tips jou ook.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: