Behandeling eczeem

Eczeem is een vervelende huidaandoening en kent vaak een grillig verloop. Je huid kan een tijd rustig zijn en dan opeens kan het weer opspelen.

Verzorging

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. Als je eczeem hebt, heb je vaak ook te maken met een droge tot zeer droge huid. De barrièrefunctie van je huid is verstoord en daardoor verlies je vocht en bevat je huid minder huidvetten (lipiden). Gebruik daarom een goede vette zalf of crème om je huid te hydrateren. Probeer een hypoallergene of parfumvrije variant. Dit houdt niet in dat je er helemaal geen last van zou kunnen krijgen, maar wel dat je de kans vermindert. De stoffen waarvan bekend is dat ze een reactie kunnen veroorzaken, worden in dit soort producten niet gebruikt. Probeer een nieuw product altijd eerst uit op een stukje huid om te zien hoe je huid erop reageert.

Tips

Eczeem is een chronische huidaandoening en kent rustige periodes, maar ook periodes waarin het eczeem opspeelt. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de periode van eczeem zo lang mogelijk uit te stellen of dingen die je beter kunt vermijden om het eczeem niet uit te lokken:

  • Zorg voor een goede weerstand.
  • Vermijd stress.
  • Vermijd stoffen waar je een reactie van kunt krijgen.
  • Douche niet te heet, lang en vaak.

Behandeling

Er bestaan verschillende soorten eczeem behandelingen.

  • Er zijn verschillende receptgeneesmiddelen*, zowel uitwendige, ontstekingsremmende geneesmiddelen (corticosteroïden) als inwendige (antihistaminica) geneesmiddelen voor de behandeling van eczeem. Het is afhankelijk van de mate van eczeem en leeftijd welk soort geneesmiddel en in welke sterkte dit gebruikt wordt.

* Dit gaat altijd in overleg met je arts of dermatoloog. Lees voor gebruik de bijsluiter.

  • Lichttherapie wordt soms ook ingezet als behandelwijze van atopisch (constitutioneel) eczeem bij volwassenen. Zonlicht (vooral het ultraviolette deel) kan een positieve invloed hebben op eczeem. Het onderdrukt namelijk het overactieve afweersysteem van de huid. Er bestaat zowel een UVB als UVA lichttherapie.

Lichttherapie gaat altijd in overleg met je arts of dermatoloog.

  • Bij sommige varianten kan een dieet nodig zijn. Als je kindje dauwworm heeft, kunnen soms bepaalde voedingsmiddelen de symptomen van eczeem verergeren. In overleg met je arts of een diëtist kijk je hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Bij dermatitis herpetiformis moet je een glutenvrij dieet volgen.
  • Er zijn ook vrij verkrijgbare middelen op de markt om milde tot matige symptomen van diverse eczeem soorten te behandelen. Lees altijd goed de verpakking om te zien voor welke soort eczeem je het product kunt gebruiken. Bij twijfel vraag advies aan je drogist of apotheker. Dermalex Repair* is een voorbeeld van een vrij verkrijgbaar middel.

Aan de diverse behandelingen kunnen voor- en nadelen zitten. Laat je daarom altijd goed informeren.

* Dermalex Repair producten zijn medische hulpmiddelen voor de behandeling van de milde tot matige symptomen van atopisch of constitutioneel eczeem, dauwworm, contacteczeem en handeczeem. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (7)
Gemiddelde beoordeling:
Door: K.Rozenbeek
7 juni

Informatief!!!!!!!!!!!

Door: de Sonnaville
17 janauari

Ik heb droge ecxeem en krap in mijn slaap alles kapot hoofdzakelijk armen en benen en enorme jeuk Altijd maar krabben en dat verligt Er ontstaat eeltvorm onder de opperhuid Hormoon zalf helpt niet

Door: siham
12 mei

ga bij eczeem naar je huisarts, gr siham khott

Door: Tamara
14 september

Een heel interessant artikel waarin ik bevestigd krijg dat ik momenteel alles doe wat ik kan om onze dochter te helpen met haar eczeem... Al wil je altijd nog meer kunnen doen! Ik had wel nog een vraagje en hoop dat iemand mij hiermee zal kunnen helpen. Ik ben namelijk op zoek naar een (100%) katoenen winterjas voor haar...

Door: Millie
17 oktober

Ik heb van de huisarts diprosone zalf gehad en dit helpt echt heel erg goed.

Door: Leny Kikkert
24 oktober

Ga naar een lezing van Mike Donkers! Zondag 26 oktober in Westwoud (NH). Echt... het werkt! Kijk op westonprice.nl en op voedingisgezondheid.nl Hier staat veel goede informatie op, zodat je door je voeding te veranderen, hele goede resultaten krijgt. Ook op gezondverstandavonden.nl staan ook veel lezingen. Ze worden door heel Nederland gehouden.

Door: K.Smeenk
2 november

Ik kan wel alle zalfjes en crème's gebruiken maar het helpen helemaal niet , laatst had ik zalf van me vriend gekregen en het hielp wel, alleen 1 probleem is mij dokter geef die zalf niet aan mij , dus elke keer vaseline er op smeren