Bij wie en waar

Bij wie

Zowel baby’s, jonge kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van een vorm van eczeem. Er zijn verschillende soorten eczeem en sommige soorten komen vaker voor bij een bepaalde leeftijdscategorie.

Baby’s

Bij baby’s komen vaak de eczeemsoorten dauwworm (ook wel atopisch of constitutioneel eczeem genoemd) en berg voor.

Lees hier meer over eczeem bij baby’s.

Kinderen

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem komt veel voor bij jonge kinderen. Ook contacteczeem kan bij kinderen voorkomen.

Lees hier meer over eczeem bij kinderen.

Volwassenen

Volwassenen kunnen verschillende soorten eczeem krijgen. Zo kunnen ze atopisch eczeem of constitutioneel eczeem krijgen. In de leeftijdscategorie 18-40 komt vaak seborroïsch eczeem voor, vooral bij mannen. Bij bepaalde beroepen kunnen volwassenen dyshidrotisch eczeem ontwikkelen en ook nummulair eczeem komt vooral bij volwassen mensen voor.

Lees hier meer over eczeem bij volwassenen.

Waar

Eczeem kan op verschillende plaatsen op je lichaam voorkomen. Het ligt eraan welk soort eczeem je hebt en het kan ook afhangen van de leeftijdsfase. Dauwworm (atopisch eczeem) bij baby’s zit vooral in het gezichtje, achter de oren en op de behaarde hoofdhuid. Bij volwassenen met atopisch eczeem zit het in het gezicht (bijvoorbeeld op de oogleden) en in de huidplooien bij de gewrichten zoals polsen, ellebogen, enkels en knieën.

Contacteczeem kan overal voorkomen waar een bepaalde stof in aanraking komt met je huid. Denk hierbij aan je pols of hals vanwege sieraden die je draagt, je gezicht vanwege je brilmontuur, je buik vanwege een riem of je lichaam vanwege de geurstoffen of conserveringsmiddelen in je douchegel.

Seborroïsch eczeem  zit met name in het gezicht, behaarde hoofdhuid, op de haargrens en de uitwendige gehoorgang. Dyshydrotisch eczeem zit vooral op de handpalmen, de zijkanten van de vingers en soms op de voetzolen. Nummulair eczeem bevindt zich het meest op de armen en benen.

Eczeem kan dus echt overal op je lichaam zitten.

Lees meer informatie over specifieke plaatsen:

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: