Baby

Het is erg vervelend als je baby last heeft van eczeem. Als moeder wil je niets liever dan dat je baby goed in zijn vel zit. En juist bij eczeem heeft het “vel” oftewel de babyhuid het te verduren.  Bij eczeem is er namelijk sprake van een ontsteking van de huid.

De meest voorkomende soorten eczeem bij baby’s zijn:

  • Dauwworm
  • Berg

Dauwworm

Niet te verwarren met wormpjes, waar kinderen ook last van kunnen hebben. Dauwworm is namelijk de naam van atopisch eczeem bij baby’s.  Het is een vochtige huidslag (dauw), die ringvormig kan zijn (worm). Dauwworm komt bij zo’n 5% van de zuigelingen en peuters voor.

Het ontstaat vaak bij baby’s 2 tot 4 maanden na de geboorte. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol. Het is een nare aandoening die zich vooral in het gezichtje, achter de oren en op de behaarde hoofdhuid bevindt.

De huiduitslag is rood, jeukt en je baby kan vochtige blaasje hebben, die later gaan schilferen. Bij jeuk gaat je baby automatisch krabben of wrijven. Dit kan het eczeem verergeren. Vaak worden ze er onrustig door en huilen ze veel, vooral ’s nachts.

Er kunnen allerlei prikkels zijn in de omgeving van je baby, die invloed kunnen hebben op het eczeem. Je kunt hierbij denken aan temperatuurswisselingen, huidschilfers van huisdieren, inspanning of stuifmeel. Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen waar je baby op reageert.

Gelukkig kun je de symptomen van dauwworm wel behandelen en je baby kan er overheen groeien. Zelf kun je ook een aantal dingen doen zoals het vermijden van de prikkels waar je baby gevoelig voor is (indien bekend), kort knippen van de nagels van je baby en kousjes om de handjes doen om krabben te voorkomen.
dermalex-eczeem-baby-en-kinderen

Berg

Berg komt veel voor bij (pasgeboren) baby’s. Berg is een vorm van seborroïsch eczeem, waarbij het eczeem op het behaarde hoofdje zit. Berg is een onschuldige aandoening en verdwijnt meestal na enkele maanden weer van zelf.

Kenmerken van berg zijn vette en gelige schilfers en korsten. Grote delen van de schedel kunnen hiermee bedekt zijn, hier komt ook de naam berg van vandaan.

Lees hier meer over deze eczeemsoorten: dauwworm en berg.

Lees hier meer over behandeling van eczeem

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: