Handen

Eczeem komt veel voor op de handen. Het wordt ook handeczeem genoemd. Je bent de hele dag bezig met je handen en zo komen ze ook in aanraking met heel veel verschillende stoffen. Een bijzondere vorm van handeczeem is dyshidrotisch eczeem. Daarnaast komt eczeem op de handen veel voor bij contacteczeem en atopisch of constitutioneel eczeem.

Dyshidrotisch eczeem

Dit is een bijzondere vorm van handeczeem, waarbij de huid op de handen ontstoken is. Het eczeem zit voornamelijk op de handpalmen en de zijkanten van de vingers.

Lees meer over dyshidrotisch eczeem.

Contacteczeem

Bij allergisch contacteczeem veroorzaakt je huid een allergische reactie op een bepaalde stof (allergeen). Meestal is de reactie alleen te zien op de plaats waar de allergeen in aanraking kwam met de huid. Bij je handen kun je denken aan sieraden zoals ringen, armbanden en horloges die een onedel metaal (bijvoorbeeld nikkel of chroom) bevatten. Ook rubberhandschoenen die je draagt bij het afwassen of handcrèmes met bepaalde geurstoffen of parfum kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Ook bij irritatief contacteczeem kun je last krijgen van eczeem op je handen. Er ontstaat een ontstekingsreactie (geen allergische reactie) door de langdurige inwerking van irriterende stoffen. Als je handen bijvoorbeeld regelmatig en langdurig in contact komen met schoonmaakmiddelen of terpentine, kun je hier last van krijgen.

Lees meer over contacteczeem.

Atopisch of constitutioneel eczeem

Kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen met atopisch eczeem kunnen onder meer last hebben van verschillende eczeem symptomen zoals jeuk, schilfers, roodheid en vochtafscheiding op hun handen.

Lees meer over atopisch eczeem of constitutioneel eczeem.

Tip: Er zijn verschillende tips om eczeem op je handen te voorkomen: was je handen zo weinig mogelijk, gebruik zeep zonder parfum en gebruik P.V.C. handschoenen bij de afwas of het schoonmaken.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (2)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Trix Kappers
2 oktober

Hallo, Veel last gehad van eczeem aan mijn handen, door het dragen van hele dunne naadloos gebreide katoenen handschoenen ( mm-verbandhandschoenen) onder de vinyl handschoenen kon ik weer aan het werk in de kapsalon. Gebruik ze ook thuis bij diverse huishoudelijk werkjes. Tip. verkrijgbaar via de apotheek (let wel op dat deze de goede geven)

Door: Redactie
3 oktober

Wat een nuttige tip, bedankt! Fijn dat je hierdoor je beroep uit kan blijven oefenen. Mocht je nog meer tips hebben dan horen wij dit graag.