Kind

Eczeem is een vervelende huidaandoening, die vele vormen kent. Iedereen kan er last van krijgen, maar het is extra vervelend als je kind het heeft. Bij kinderen komen vooral atopisch eczeem (ook constitutioneel eczeem genoemd) en contacteczeem vaak voor.

Atopisch eczeem

Atopisch betekent de neiging hebben allergisch te reageren op allerlei stoffen (allergenen). Deze aanleg is erfelijk en dit is een belangrijke factor voor het hebben van atopisch eczeem. Als in je familie eczeem of andere atopische aandoeningen (zoals astma en hooikoorts) voorkomen, is de kans groter dat je kind een aangeboren aanleg heeft.

Een belangrijk symptoom van atopisch eczeem  is een droge huid (naast jeuk, rode bultjes, schilfering en vochtafscheiding). De barrièrefunctie van de huid is meestal verstoord, waardoor de huid onvoldoende vocht vast kan houden. Als je kind een (extreem) droge huid heeft, is het belangrijk om de huid niet te vaak te wassen met zeep en andere ontvettende middelen. Dit maakt de huid namelijk nog droger en kan de jeuk verergeren. Ook langdurig douchen met heet water is niet aan te raden.

Als je kind wat ouder is, kunnen schaamte en een verminderd zelfvertrouwen op de loer liggen. Het is belangrijk je kind veel aan te raken en uit te leggen wat eczeem is. Het kan een idee zijn om je kind een spreekbeurt te laten doen over eczeem, zodat ook de klasgenootjes weten dat het niet vies of besmettelijk is.

Lees hier meer over Atopisch eczeem.

Contacteczeem

Je kind kan ook contacteczeem krijgen. De huid raakt dan ontstoken doordat het in contact komt met een allergeen. Ook hierbij geldt dat er veel verschillende stoffen zijn, die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Zo kan een knoop van een spijkerbroek, een brilmontuur, toiletartikelen of elastiek in de kleding een reactie veroorzaken.

Contacteczeem kan opeens ontstaan. Als je al een tijd probleemloos een bepaalde crème of shampoo gebruikt, kan het gebeuren dat je kind er opeens allergisch op reageert. De reactie op de huid ontstaat meestal op de plek waar de stof in aanraking is geweest met de huid. Als je weet waar je kind allergisch voor is, dien je deze stof uiteraard te vermijden. Kom je er zelf niet achter, ga dan naar de dermatoloog voor een huidtest.

Lees hier meer over contacteczeem.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: