Ogen

Je ogen en het gebied eromheen zijn kwetsbaar. De huid rondom je ogen is namelijk veel dunner dan de rest van je gezichtshuid. Helaas kun je ook last hebben van eczeem rondom je ogen of op je oogleden. Het kan zijn dat het eczeem alleen bij je ogen zit, maar ook dat het daarnaast op andere plaatsen van je lichaam voorkomt. Eczeem rondom de ogen komt voor bij atopisch of constitutioneel eczeem, contacteczeem en soms ook bij seborroïsch eczeem.

Atopisch (constitutioneel) eczeem

Bij deze eczeem soort kun je ook eczeem op je oogleden krijgen. Eczeem op de oogleden komt voor bij een deel van de volwassenen. Vaker hebben volwassenen het eczeem op andere plaatsen zitten.

Lees meer over atopisch eczeem.

Contacteczeem

Bij allergisch contacteczeem veroorzaakt je huid een allergische reactie op een bepaalde stof (allergeen). Er zijn heel veel allergenen, die een reactie kunnen veroorzaken. Bij de ogen kun je denken aan cosmeticaproducten zoals mascara of oogschaduw. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er nikkel in voorkomt, wat een allergische reactie oproept. Je oogleden gaan jeuken, worden rood en kunnen gaan schilferen.

Ook kunnen andere verzorgingsproducten de oorzaak zijn voor eczeem rondom je ogen. Denk aan crèmes, shampoos en reinigingsproducten (toner, milk en ooglotions). Maar ook kun je een bepaald allergeen op je handen hebben en hiermee per ongeluk in je ogen wrijven. Wellicht krijg je er geen eczeem van op je handen, maar wel rondom je ogen, omdat de huid daar kwetsbaarder is. Ook allergenen als huisstofmijt of stuifmeel, die in de lucht zweven, kunnen een reactie veroorzaken.

Lees meer over contacteczeem.

Seborroïsch eczeem

Bij seborroïsch eczeem kun je last hebben van eczeem op je wimpers. Dit komt minder vaak voor dan op plaatsen zoals de behaarde hoofdhuid, wenkbrauwen, achter de oren en de plooien naast je neus.

Lees meer over seborroïsch eczeem.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: