Voeten

Op je voeten kun je ook last hebben van eczeem. Dit is natuurlijk een vervelende plaats, omdat met schoenen aan je moeilijker bij je voeten kunt komen als je jeuk hebt. Het dragen van sokken en schoenen kan ervoor zorgen dat je voeten gaan zweten en jeuk kan ontstaan door transpiratie. Het is verstandig om geen wollen sokken te dragen, want dit kan eerder jeuk veroorzaken. Katoenen sokken worden over het algemeen beter verdragen.

Er zijn enkele soorten eczeem, die voor kunnen komen op je voeten:

  • Atopisch of constitutioneel eczeem
  • Contacteczeem
  • Dyshidrotisch eczeem

 

Atopisch of constitutioneel eczeem

Atopisch eczeem (ook constitutioneel eczeem genoemd) kan zowel bij jong als oud voorkomen. Per leeftijdscategorie kunnen de plaatsen waar het eczeem zit, verschillen. Bij kinderen vanaf 10 jaar en ouder en volwassenen kan eczeem zich voordoen op de voeten. Je kunt last hebben van jeuk en/of roodheid.

Lees meer over atopisch eczeem.

Contacteczeem

Bij allergisch contacteczeem veroorzaakt je huid een allergische reactie op een bepaalde stof (allergeen). Meestal is de reactie alleen te zien op de plaats waar de allergeen in aanraking kwam met de huid. Ook op je voeten kun je last krijgen van contacteczeem door bijvoorbeeld het gebruik van een bepaalde voetcrème of douchegel.

Lees meer over contacteczeem.

Dyshidrotisch eczeem

Dit is een bijzondere vorm van handeczeem, maar het komt ook voor op de voeten en dan vooral op de voetzolen.  Het wordt ook blaasjeseczeem genoemd, omdat er blaasjes ontstaan (hoeven niet altijd zichtbaar te zijn) die lichte jeuk kunnen veroorzaken en schilfers.

Lees meer over dyshidrotisch eczeem.

Zwemmerseczeem – geen echt eczeem

Op je voeten kun je ook last krijgen van een schimmelinfectie. Dit wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar dit is een onjuiste naam, want het is geen vorm van eczeem.
 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: