Volwassene

Eczeem is een vervelende aandoening. Naast de nare symptomen zoals jeuk, roodheid, bultjes, schilfering en vochtafscheiding kun je als gevolg van deze symptomen ook last krijgen van schaamte of een verminderd zelfvertrouwen. Ook moet je alert wezen dat je bepaalde producten niet gebruikt, opletten welke kleding je aandoet en/of je huid goed insmeren. Dit is gewoon lastig.

Volwassenen kunnen te maken krijgen met verschillende soorten eczeem:

  • Atopisch/constitutioneel eczeem
  • Contacteczeem
  • Seborroïsch eczeem
  • Dyshidrotisch eczeem
  • Nummulair eczeem

 

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem

Atopisch eczeem komt voornamelijk voor bij baby’s en jonge kinderen. Het kan op latere leeftijd verdwijnen, maar ook terugkomen als je volwassen bent en chronisch worden. Ook kan het op latere leeftijd zich openbaren, zonder dat je er last van hebt gehad in je babyperiode.

Lees meer over atopisch eczeem of constitutioneel eczeem.

Contacteczeem

Er zijn twee soorten contacteczeem:

  • Allergisch contacteczeem – bepaalde stof zorgt voor een allergische reactie.
  • Irritatief eczeem – irriterende stoffen (zwak toxisch) veroorzaken reactie.

Contacteczeem kun je zomaar opeens krijgen. Jarenlang reageert je huid niet op een bepaalde stof en dan opeens wel. Er zijn heel veel stoffen die reacties kunnen geven, zo kun je denken aan nikkel, parfum of rubber bestanddelen. Bij irriterende stoffen, moet je denken aan stoffen die in bepaalde beroepen gebruikt worden zoals haarverf door kappers of oplosmiddelen (terpentine) door schilders.

Lees hier meer over contacteczeem.

Seborroïsch eczeem

Deze eczeemsoort komt vooral voor op plaatsen met veel talgklieren, zoals in het gezicht, op de behaarde hoofdhuid en in de uitwendige gehoorgang. Het is een milde vorm van eczeem, die het meest voorkomt tussen 18 en 40 jaar. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen.

Lees hier meer over seborroïsch eczeem.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem komt voornamelijk voor op de handen en soms ook op de voeten. Het is een bijzonder vorm van handeczeem. Er zijn bepaalde beroepsgroepen die er vaker last van krijgen, doordat ze werken met irriterende en uitdrogende stoffen.

Lees hier meer over dyshidrotisch eczeem.

Nummulair eczeem

Typische ronde plekken met een scherpe begrenzing zijn kenmerken van nummulair eczeem. Je kunt deze plekken vooral hebben op je armen en benen.

Lees hier meer over nummulair eczeem.

Lees hier meer over de behandeling van eczeem.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: