Borstvoeding en eczeem

maandag 26 augustus 2013 10:00

Als je kind eczeem heeft, voel je je als ouder vaak machteloos. Wat moet of kan je doen? Als moeder wil je niets liever dan dat je baby goed in zijn vel zit. En juist bij eczeem heeft de babyhuid het te verduren. Talloze onderzoeken wijzen op een beschermend effect van borstvoeding op het ontstaan van eczeem, allergie en astma, maar er zijn ook veel onderzoeken die dit weerspreken. Wij zochten het uit!

Britse en Duitse wetenschappers vergeleken de gegevens van 50.000 kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit 21 landen. Naast een vragenlijst, werden de kinderen onderzocht op eczeem en andere allergieën, zoals huisstofmijt. De onderzoekers vonden geen bewijs voor een beschermend effect van borstvoeding met betrekking tot eczeem. Kinderen die de eerste vier maanden uitsluitend borstvoeding kregen, hadden niet minder vaak last van eczeem dan baby’s die al eerder overgingen op de fles.

Onderzoek van de Universiteit Maastricht onder driehonderd borst voedende moeders vond juist dat kinderen minder kans op eczeem hebben als de moedermelk een hoog gehalte van vacceen- en rumenzuur bevat. Deze vetzuren komen vooral voor in vlees- en melkproducten afkomstig van herkauwende dieren. In dit zogenoemde KOALA-onderzoek werden kinderen vanaf de zwangerschap gevolgd. De tegenstrijdige resultaten zouden volgens hun verklaard kunnen worden door de verschillen in vetzuursamenstelling van de moeder. Deze hangt af van de voeding van de moeder. Vooral zuivelproducten van biologische oorsprong bevatten veel vetzuren.

Moedermelk heeft dus diverse voordelen, maar het wil helaas niet zeggen dat je kindje geen allergieën of andere ziektes kan krijgen. Het verkleint de kans alleen maar. Moedermelk is zeker goed, maar het voorkomt niet alles. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in die niet in flesvoeding zitten. Vooral het colostrum – de melk die moeders in de eerste paar dagen na de geboorte produceren – bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziektes. Bovendien zorgt huid-op-huid-contact bij borstvoeding voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Hierdoor wordt het kind, maar ook de moeder rustiger en ontspannen.

Bronnen:

dailymail.com
voedingscentrum.nl
ncj.nl

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: