De eerste zonnestralen

dinsdag 25 juni 2013 10:00

Nu de eerste zonnestralen door beginnen te komen besef ik mij dat dit de eerste zomer gaat zijn waarin ik rekening moet gaan houden met de eczeem van mijn dochter. Vorig jaar, toen mijn dochter Ivy net een jaar oud was zijn we naar Frankrijk op vakantie geweest en heb ik haar gewoon met reguliere zonnebrandcrème voor kinderen ingesmeerd. Dit jaar, heb ik me voorgenomen, wil ik geen risico lopen en dus heb ik wat onderzoek gedaan, wat ik graag met jullie wil delen.

Vorig jaar zijn we twee weken in Frankrijk geweest. Als ik terug kijk besef ik mij dat zeewater vorig jaar een positieve invloed heeft gehad op Ivy haar eczeem.

Wat zoekwerk op internet leert dat kinderen met heel actief eczeem juist helemaal niet blij van zeewater kunnen worden. Zeewater kan desinfecterend werken, maar kan hierdoor ook erg prikken. Hier kom je alleen achter door het simpelweg te testen. Let goed op hoe je kleintje en zijn/haar huid reageert op het zoute water.

Bescherm je kleintjes goed tegen de zon
Niet alleen op het zand, maar ook onder water kan je lelijk verbranden. Dit voel je op het moment zelf door het koele water meestal niet, maar zeewater is absoluut geen bescherming tegen de zon.

Het zal niemand verbazen dat dan ook wordt aangeraden ‘s ochtends al flink te smeren met zonnebrandcrème. Ik wil adviseren om, net als met douchen, een neutrale en ongeparfumeerde zonnebrandcrème te gebruiken. En blijf vooral smeren. Door zweten en zeewater kan de werking van de crème verdwijnen en dus ook de bescherming. Houd hun huidjes dus goed vet en beschermd door ze regelmatig opnieuw met zonnebrandcrème in te smeren.

Kleine kinderen met eczeem hebben vaak een extra kwetsbare huid. Daarom luidt mijn advies;  bescherm ze goed tegen de zon! Laat ze een zonnehoedje en dunne katoenen kleding dragen, zet een parasol neer en vermijd de zon wanneer hij op zijn heetst is tussen 11.00 en 15.00 uur.

Indien je kindje naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaat dan raad ik je aan om daar een flesje van je eigen zonnebrandcrème neer te zetten. Als de kinderen buiten gaan spelen kunnen de leidsters de crème gebruiken waar de huid van jouw kindje het beste op reageert.

Aftersun
Weer thuis aangekomen na een dag zon, zee en strand? Smeer je kinderen bij voorkeur een uur voor het slapengaan in met een vette crème. Zo kan de crème goed intrekken en zit niet de helft van de crème aan de schone lakens.

Heb jij zelf nog een goede tip voor eczeem en de zon? Laat hem dan hieronder achter.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: