Dermatitis Perioralis

maandag 26 mei 2014 14:00

Dermatitis Perioralis is een eczeemvorm die op het gelaat rondom de mond voorkomt. Het zorgt voor rode pukkeltjes en puistjes rondom de bovenlip, die vrij snel opkomen. Het wordt ook wel clownseczeem genoemd, om de rode kleur die ontstaat.

De letterlijke vertaling van Dermatitis Perioralis is ‘een ontsteking van de huid rond de mond’. En dat is dan ook precies wat het is. Het begint rond de bovenlip. Het kan zich daarna verspreiden naar de neus en kin.
Door het clownseczeem kan je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Je gezichtshuid kan gaan irriteren
  • Jeukend gevoel
  • Een branderig gevoel
  • Schilfering van de huid

Dezelfde klachten kunnen ook ontstaan rondom je ogen, dan wordt het dermatitis periocularis of dermatitis periorbitalis genoemd.

De vraag is wat clownseczeem nu precies veroorzaakt. In principe kan iedereen het krijgen. Toch zijn het significant meer vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar die deze eczeemsoort krijgen. In kleinere getallen komt het voor bij mannen en kinderen.

Corticosteroïden

Als mogelijke oorzaak van clownseczeem wordt het gebruik van crèmes met corticosteroïden erin genoemd. Deze chemische variant van de bijnierschorshormoon veroorzaakt het clownseczeem, maar onderdrukt het tegelijkertijd. Het wordt verwerkt in crèmes en zalven ter bestrijding van huidziektes zoals eczeem. Te lang gebruik van een hormooncrème maakt de kans groter dat je dermatitis perioralis oploopt.

Als je een dergelijke crème gebruikt en je krijgt symptomen van clownseczeem, is het niet slim om hier direct mee te stoppen. Dit zal het eczeem namelijk alleen maar verergeren. Een betere oplossing is om dit geleidelijk af te bouwen door je dermatitis perioralis te behandelen met een antibiotica-crème of gel.

Cosmetica

Ook frequent gebruik van cosmetica wordt genoemd als mogelijke oorzaak. Het gebruik van vettige en olieachtige cosmetica als foundation of dag/nachtcrèmes zorgt ervoor dat de poriën van je huid verstopt en vervuild raken, wat de kans op clownseczeem kan vergroten. Als je make-up gebruikt, zorg er dan voor dat je voor het slapen gaan je gezicht reinigt met (lauw) water en een hypoallergene zeep. Een goede nachtrust is natuurlijk één van de beste remedies voor een reine huid.

Hoe voorkom ik clownseczeem?

Natuurlijk kan ik je geen zekerheid geven hoe je direct van clownseczeem afkomt of zorgt dat je het nooit krijgt, ik kan je wel tips geven over hoe je de kans kan verkleinen in de toekomst.

  • Reinig je gezicht dagelijks met (lauw) water en een hypoallergene zeep. Zeker als je make-up hebt gedragen.
  • Wees voorzichtig met vettige en olieachtige cosmetica. Deze sluiten de poriën van je huid af en vergroten de kans op clownseczeem.
  • Als je crèmes op je gezicht wilt gebruiken, overleg dan met een dermatoloog wat je wel en niet kan gebruiken.
  • Vermijd het gebruik van crèmes die hormonen bevatten. Ondanks dat dit voorgeschreven wordt om eczeem te voorkomen, verhoogt het na lang gebruik ook de kans op periorale dermatitis.

Als je Dermatitis Perioralis eenmaal verdwenen is, komt het niet zo snel meer terug. Ben je echter net van je clownseczeem genezen, blijf dan wel letten op de tips die ik je hierboven heb gegeven om de kans te verkleinen dat je het weer krijgt.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: