Droge huid in de familie

donderdag 2 mei 2013 13:47

Ik had geen idee, pas toen ik een keer voor iets heel anders bij de huisarts kwam zei hij dat ik last van een droge huid had. Nog nooit had ik jeuk of rode plekken gehad. Ik had er ook geen last van en deed er dus ook niets aan. Vooral in de wintermaanden heb ik erg droge handen, soms met kloven in mijn vingers en barst mijn huid zelfs open. Ik probeer dan mijn handen goed in te smeren, maar in het huishouden lukt dit niet altijd. Mijn handen worden vaak nat en hierdoor is de droogte moeilijk onder controle te houden.

Maar wanneer spreek je over een droge huid en wanneer praat je over eczeem?

Ook mijn man heeft al jaren last van droge plekken. Vroeger gebruikte hij hier een hormoonzalf voor. Volgens zijn moeder kon hij niet tegen bepaalde wasmiddelen en wasverzachters.  Mijn man heeft daar gelukkig geen last meer van gehad. De hormoonzalf gebruikt hij ook niet meer. Zou je er overheen kunnen groeien?

Onze tweede dochter heeft van kleins af aan last van een droge huid. Ik deed haar als baby hierdoor minder vaak in bad dan haar zus, die helemaal geen last van een droge huid heeft. Ze heeft voornamelijk last van een schrale huid, de rode en droge plekken vallen mee. Mijn dochter klaagt regelmatig over jeuk en dan smeer ik haar in met een bodylotion zonder parfum. Ook hebben zowel mijn dochter als ik last van droge lippen in de koude periodes, we verslijten heel wat lippenbalsem met zijn tweetjes.

Ons derde kindje, een zoon, heeft daadwerkelijk last van eczeem. Hij heeft rode en droge plekken in zijn gezicht, huidplooien bij de polsen en duimen, maar ook op de armen en benen. Het consultatiebureau raadde vaseline aan, maar dit hielp niet. Van de huisarts kreeg ik diverse soorten zalf en crème om de huid vet te houden, maar het sloeg niet aan. Daarop kreeg hij hormoonzalf. Dat was het enige wat leek te werken. Gelukkig mocht ik voor Kruidvat Dermalex* testen en dat hielp om zijn huidje rustig te houden. Voor de heftige plekken gebruik ik de hormoonzalf, zo is het wel in toom te houden.

 

*Dermalex is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: