Soorten eczeem die minder vaak voorkomen

maandag 8 september 2014 11:00

De ene eczeemplek is de andere niet. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van enkele minder voorkomende soorten van eczeem. Als redactie blijven we natuurlijk graag benadrukken dat de artikelen bedoeld zijn om te informeren; en niet om te diagnosticeren. Raadpleeg altijd een arts wanneer je twijfelt over jouw klachten.

Craquelé of asteatotisch eczeem

Wat is het? Craquelé-eczeem of asteatotisch eczeem kenmerkt zich door eenvormige, jeukende, schilferende, droge en bleekrode gebarsten huid. Het komt meestal voor op de schenen of onderbenen, maar het kan ook verschijnen op de handen en de romp. Roodheid en bloeden kunnen voorkomen als gevolg van wrijven of krabben.

Bij wie komt het vaak voor?
Craquelé-eczeem is grotendeels seizoensgebonden. De meeste mensen krijgen er tijdens de wintermaanden last van, vooral wanneer de verwarming de hele dag hoog aanstaat en de luchtvochtigheid afneemt. Mannen krijgen het iets vaker dan vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de patiënt bij presentatie is 69 jaar, maar het kan zich ook voordoen bij jonge mensen.

Wat kun je er aan doen? De diagnose moet gesteld worden door een arts. Deze zal een passende behandeling voorschrijven. Om craquelé eczeem te voorkomen en te behandelen kun je zelf zorgen voor een goede en juiste hydratatie. Douche niet te lang en gebruik lauw water en een neutrale zeep (met mate). Kies voor een schone en droge katoenen handdoek en dep de plek droog in plaats van wrijven.

Tylotisch of ragadiform eczeem

Wat is het? Tylotisch handeczeem is van alle vormen van handeczeem een van de hardnekkigste. Het wordt gekenmerkt door klovende, vereelte plekken aan de handpalmen en de buigzijde van de vingers. In de dikke eeltlaag kunnen diepe pijnlijke kloven ontstaan. In tegenstelling tot andere vormen van eczeem is er bij tylotisch eczeem vooral sprake van een branderige pijn, en in mindere mate de roodheid en jeuk.

Bij wie komt het vaak voor? Tylotisch eczeem is vrij zeldzaam. De meeste patiënten met tylotisch handeczeem zijn mannen van middelbare leeftijd. Roken is een factor die een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van de aandoening.

Wat kun je er aan doen? De behandeling loopt uiteen van zalven tot lichttherapie. Onderhoudstherapie met vette zalven is altijd van groot belang, evenals het vermijden van contact met irriterende stoffen en zepen. Contact met deze producten kan het eczeem verergeren.

Eczema Herpeticum

Wat is het? Eczema herpeticum is een ernstiger vorm van eczeem. Het wordt meestal gezien als een complicatie van constitutioneel- of atopisch eczeem. Hierbij raakt de huid geïnfecteerd door het herpes simplex virus (HSV). Deze boosdoener is bekend van de koortslip. Eczema herpeticum begint met snel uitbreidende, blaasjes die vaak in groepjes bij elkaar liggen, overgaand in korstjes en kleine ronde schaafwondjes. Het komt veel voor in het gezicht en de hals. Meestal wordt alleen de huid geïnfecteerd. In zeldzame gevallen kunnen inwendige organen geïnfecteerd raken, zoals de longen, de lever en de hersenen (herpes-simplex-encefalitis). Deze vormen kunnen een dodelijke afloop hebben.

Bij wie komt het vaak voor? Eczema herpeticum komt meestal voor bij zuigelingen en kinderen die al last hebben van constitutioneel eczeem. De huid is vaak al kapot en daardoor sneller vatbaar voor infecties.

Wat kun je er aan doen? Doordat eczema herpeticum een ernstiger en langduriger beloop heeft bij mensen met atopisch eczeem, dient het in alle gevallen behandeld te worden. De aandoening wordt beschouwd als een van de weinige dermatologische noodgevallen. Raadpleeg altijd een arts wanneer je last hebt van deze klachten. Deze zal op basis van een viruskweek de diagnose stellen en een behandelplan maken.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: