Pak je rust

donderdag 2 mei 2013 14:06

Ik denk dat iedereen met eczeem wel weet dat deze kan verergeren of juist kan opspelen met stress. Nu is stress een heel ruim en beetje onduidelijk begrip. De meeste mensen denken bij het woord stress aan geestelijke druk. Maar het woord stress betekent in principe een overmatige belasting. Dat kan dus ook flinke lichamelijke activiteit zijn. Omdat we na flinke lichamelijke activiteit meestal rust nemen herstelt ons lichaam daar weer van en ervaren we het vaak niet als stress. Drukte en psychische stress zijn voor de meeste mensen echter geen reden om rust te nemen en herstel toe te staan. Hierdoor kunnen klachten als eczeem ontstaan en zelfs verergeren.

Tot enkele jaren geleden had ik nog nooit last van eczeem gehad. Maar helaas is het langzaam en geniepig mijn leven binnen geslopen. Vooral wanneer ik lekker druk was en te weinig slaap kreeg ontstond er eczeem op mijn ogen. Duurde deze situatie langer dan werd mijn eczeem erger, nam ik rust dan verminderde of verdween het eczeem weer.
Ik noemde het zelf dan ook vermoeidheidseczeem. Geen idee of deze term echt bestaat, maar het past bij mijn eczeem. Eczeem op mijn oogleden, geen mooi gezicht. Het werd en word nog eens geaccentueerd als je make-up draagt. Door de make-up gaat het irriteren.

Nu enkele jaren later is de diagnose ME/CVS vastgesteld. Het moge duidelijk zijn dat mijn eczeem niet mijn enige klacht was. Deze diagnose betekend voor mij vooral zoeken naar mijn balans. Bij voldoende rust is mijn eczeem ook rustig (lees niet aanwezig), maar als ik ook maar even iets (teveel) doe……et voilà, daar is mijn eczeem weer terug. Ook mijn andere klachten vermeerderen en verminderen naar gelang ik meer in balans ben. Maar blijven nooit helemaal weg.

Maar voor nu praten we gewoon alleen even over mijn eczeem. Toen ik daar een keer op Twitter over klaagde kreeg ik van Dermalex* de vraag of ik wellicht een probeerverpakking wilde ontvangen. Nou, natuurlijk wilde ik dat! En ik moet zeggen; ik ben tevreden. Het prikkende, jeukende gevoel wordt verzacht en het eczeem verdwijnt sneller dan voorheen. Plus ik kan make-up dragen zonder dat dat irritatie oplevert.

Op dit moment heeft het eczeem zich uitgebreid naar mijn lippen. Deze vorm van eczeem kende ik nog niet. Ik heb Dermalex Repair geprobeerd maar dit smaakte niet lekker op mijn lippen en ging er snel weer af. Na wat zoeken op het internet ben ik bij een oude remedie terecht gekomen namelijk, uierzalf. Voor mij is dit de beste oplossing voor mijn lippen.

Nu ben ik wel benieuwd naar tips van anderen op het gebied van eczeem. Wat heeft bij jou enorm geholpen? Of juist totaal niet?

 

*Dermalex is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Linda
17 mei

Duidelijk verhaal! Nooit bij stil gestaan, maar nu ik er over nadenk denk ik dat bij mijn dochter de verschijnselen ook toenemen wanneer ze 'stress' heeft. Als ze ziek is of er veel om haar heen gebeurt lijkt het altijd heftiger te worden. Dank je!