Eczeem en beauty

woensdag 1 mei 2013 13:16

Al jaren heb ik last van eczeem. Niet in erge mate, maar af en toe verschijnen er weer plekjes op bijvoorbeeld m’n armen. En dan kan ik weer beginnen met smeren om ze weg te krijgen. Helaas ben ik sinds ik last heb gekregen van eczeem, ook gevoeliger geworden voor bepaalde stoffen. Niet echt handig, zeker niet wanneer ik voor mijn beauty blog nieuwe verzorgingsproducten en make-upjes uit wil proberen. Gelukkig heb ik inmiddels wel een beter idee gekregen van waar ik op moet letten en welke dingen ik beter niet kan gebruiken. Deze tips zou ik graag met jullie willen delen. Ik heb er baat bij, hopelijk jullie ook. Lees vooral verder!

Producten met alcohol of partum
Vermijd producten die (relatief veel) alcohol en parfum bevatten. Doorgaans staan de ingrediënten op de verpakking van bijvoorbeeld de remover of crème op volgorde van de hoeveelheid waarmee het in de crème of remover zit. Zo zie je vaak aqua (water) als eerste staan, dan zit er dus vooral veel water in. Ik merk dat mijn huid onrustig wordt van dingen waar veel alcohol of veel parfum in zit. In het algemeen worden deze ingrediënten niet als erg prettig voor je huidje gezien en al helemaal niet voor mensen met een onrustige huid. Je kunt ook overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld parfum in een product, zoals ik ook ben. Vermijden dus!

Probeer uit
De handigste en meest goedkope manier om te kijken of je tegen een bepaald product kan, is om een (gratis) proefje te vragen zodat je hem thuis een paar keer kan proberen. Helaas lukt dit niet altijd, maar van de meer luxe of natuurlijke merken kan je meestal wel een proefje vragen bij de verkoper. En ook van make-up zoals foundation kun je vaak wel een proefje krijgen, erg handig.

Niet doen als het niet kan
Wat ik hiermee bedoel is dat je, zeker bij een gevoelige en onrustige huid, je hem zoveel mogelijk rust moet geven. Heb je wat eczeemplekjes in je gezicht, dan is het echt veel beter om ze in te smeren met een beschermende crème dan met een dikke laag concealer of foundation. Ik heb periodes dat mijn oogleden heel gevoelig en schilferig zijn en dan vermijd ik oogschaduw en eyeliner. Wil je toch een beetje de aandacht van je plekjes afleiden. Zorg voor afleiding. Lak bijvoorbeeld je nagels in een knalkleurtje of zorg dat je haar extra goed zit die dag.

Smeren, smeren, smeren
Zorg dat je plekjes beschermd worden met een verzorgende en beschermende crème. Vergeet vooral de zonnebrandcrème niet. De zon zorgt er bij mij vaak voor dat mijn eczeem minder wordt, maar in het begin verbrand hij ook veel sneller. Goed smeren met een hoge factor wil ik iedereen adviseren. En zie je geen zonnetje? Ook dan kun je beter wel smeren, de schadelijke zonnestralen zijn er nog steeds. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een (dag)crème met SPF 15 op een dag zonder felle zon.

Mijn belangrijkste tip
Zorg goed voor jezelf! Met make-up en verzorgingsproducten kun je natuurlijk een boel doen, maar zolang je niet goed je in je vel zit heeft het allemaal niet zoveel zin. Mijn eczeem wordt erger wanneer ik veel stress heb of niet zo gezond bezig ben. Als je gezond en zelfverzekerd bent, vallen eczeemplekjes of een make-uploos dagje stukken minder op.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips. Ik kan natuurlijk niet beloven dat alle tips voor iedereen het zelfde zullen werken. Maar tip 5, gezond leven en lekker in je vel zitten, geldt volgens mij voor iedereen.

Heb jij zelf handige tips laat ze hier dan achter

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (2)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Kim
22 mei

Nuttige tips, vooral die over de proefmonstertjes. Ik ga hier van het weekend eens om vragen.

Door: Linda RS
22 mei

Als extra tip: gebruik geen producten die zeep bevatten. De meeste douche producten en shampoo's zijn gemaakt op zeepbasis. Dit ontvet heel goed en reinigt dus ook erg goed, maar verwijdert dus ook de noodzakelijke vetten (lipiden) uit je beschermlaag. Bij een droge huid is dit nou net niet wat je nodig hebt. Zelf heb ik heel erg baat bij de terugvettende doucheproducten van Dove (cream oil), maar omdat deze parfum bevat zal die niet voor iedereen geschikt zijn. Inmiddels heeft Dove ook een parfumvrije douchemousse. Tip om te proberen?