Eczeem en intimiteit: een mis match?

maandag 16 september 2013 08:00

Kloofjes, wondjes en continue willen krabben. Niet echt romantisch als je met je partner in bed ligt. Een chronische aandoening zoals eczeem heeft invloed op jouw dagelijks leven en de relatie met anderen. Onderzoek* wijst uit dat mensen met eczeem zich onzekerder voelen in romantische relaties dan personen zonder deze huidaandoening. Zelf heb ik ook een periode gehad waarin ik naast de lichamelijke klachten ook psychisch leed onder mijn eczeem. Benieuwd hoe ik dit overwon?

Mijn huidige partner leerde ik kennen in een periode dat mijn eczeem rustig was. Behalve vlinders leverde mijn nieuwe relatie ook de nodige stress met zich mee. Is het wel wederzijds? O.a. hierdoor speelde mijn eczeem weer op. Van mijn armen tot onderrug en zelfs rondom mijn intieme delen. Er was geen ontkomen aan. Toen ik na een tijdje daten voor het eerst bij hem bleef slapen was ik erg onzeker. Seks en huid zijn nou eenmaal met elkaar verbonden. Het klinkt cliché, maar wat mij toen echt geholpen heeft was het openlijk praten over mijn eczeem met mijn vriend. Hij verzekerde mij er meerdere malen van dat hij het niet vies of raar vond. Daarnaast raad ik aan om duidelijk aan te geven wat je problemen zijn en wat je wel en niet prettig vindt tijdens het vrijen. Sommige plekjes zijn misschien zo pijnlijk dat je daar geen aanraking of druk kan verdragen. Mijn advies wederom; praten, praten, praten! Wees duidelijk en laat de ander er niet naar raden.

Inmiddels zijn we een tijdje verder en zijn we al jaren gelukkig getrouwd. Het ging niet over één nacht ijs, maar uiteindelijk heb ik moeten accepteren dat eczeem nou eenmaal bij mij hoort. En dat als iemand niet met mij zou willen omgaan vanwege mijn eczeem, dat een verlies is voor hen!

*http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22688592

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Linda
19 september

Fijn dat jullie hier aandacht aan besteden, rust toch altijd een beetje taboe op dit onderwerp!