Eczeem en winterkleding

maandag 15 december 2014 10:00

De winter is weer in volle gang! De dagen worden korter, kouder een goede reden dus om mijn kledingkast eens lekker aan te vullen. Een eenvoudige klus, of toch niet helemaal? 

Want momenteel heb ik eczeem op mijn armen, nek, gezicht en hoofdhuid. Daar komt bij dat mijn huid in de herfst en winter droger is dan in andere seizoenen en als geen ander weet ik inmiddels dat het dragen van bepaalde stoffen of te strakke kleding niet bevorderlijk is voor mijn eczeemhuid. Het is een constante strijd om kleding te vinden die niet jeukt en de geïrriteerde plekken op mijn huid met rust laat. Even goed opletten dus voordat ik overga tot koop van die ‘ cozy sweater’.

Omdat fashion en mijn huid niet altijd evengoed samengaan heb ik een aantal shop-tips die ik zelf altijd hanteer voor jullie opgesteld voor een zorgeloze winter:

  • Kies voor absorberende kleding! Vermijd afsluitende synthetische kleding zoals nylon en polyester, deze stoffen kunnen zorgen voor broeierig effect op de huid, wat de kans op jeuk verergert. Ga in plaats daarvan voor zachte stoffen zoals katoen.
  • Wool-Fools: Ik verdraag zelf geen enkele stof gemaakt van wol rechtstreeks op mijn huid! Het zorgt voor zoveel jeuk dat het eczeem totaal opvlamt en de leiding overneemt. Hetzelfde geldt voor angorawol, gemaakt van konijnenvacht. Met mijn allergie voor konijnen laat ik deze stof ook zeker liggen! Kun je de verleiding niet weerstaan en die mooie gebreide trui écht niet laten liggen? Draag dan een basic katoenen longsleeve onder je trui, die je huid goed bedekt. Zo komt de wol niet in direct contact met je huid.
  • Stay strong! Dat mooie strakke shirtje is ontzettend met je aan het flirten. Na een korte ontmoeting in de paskamer lijken jullie een perfecte match, maar eenmaal thuis kom je er al gauw achter dat het shirtje meer en meer irriteert en schuurt langs de pijnlijke plekjes op je huid. Auw.. Dit had ik kunnen weten ;)
  • Zeker voor sjaals, handschoenen en mutsen geldt: zachte stoffen! Het is moeilijk, maar laat die mooie, schattige gebreide stoffen liggen. Het lijkt een goed idee en ja het past perfect bij je nieuwe winterjas, maar dit gaat je geen plezier opleveren. Gelukkig zijn er vele andere alternatieven.

Naast de stof zelf is het wassen van de kleding ook een opletpunt. Houd er rekening mee dat geparfumeerd wasmiddel en wasverzachter achterblijven in de kleding, dat kan voor irritatie zorgen. Een handige tip is daarom het wasgoed even na te spoelen met een beetje azijn. Een halve kop azijn is al voldoende voor in het bakje van de wasverzachter. Zo worden de laatste zeep-resten verwijdert en over de azijngeur hoef je je geen zorgen te maken, je ruikt er niets van! Naast je kleding geldt dit natuurlijk ook voor je beddengoed.

Guideline:
Do’s – zachte stoffen:                     katoen, viscose, linnen, zijde.
Don’ts- irriterende stoffen:          polyester, wol, angora, nylon, fleece.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: