Eczeem in het najaar

dinsdag 24 september 2013 15:00

Iedereen met eczeem weet dat het weer en de wisseling van de seizoenen effect kan hebben op eczeemklachten. Afhankelijk van de oorzaak van je eczeem, en of je nog andere allergieën hebt, kunnen je klachten toe of juist afnemen in de lente (hooikoorts), zomer (droog en zonnig, en ook nog pollen), herfst (vochtig en sporen van schimmels) en winter(droge lucht, extreme temperatuurswisselingen).

In dit artikel ga ik het over de herfst hebben.
Ben je gevoelig voor huismijt dan is de herfst een periode waar je rekening mee moet houden. Huisstofmijt houdt wel van een hogere luchtvochtigheid en doet het dus goed in de herfst. Vergis je niet, dit beestje is wel heel nuttig, want hij ruimt een boel van onze huidschilfers die we continu verliezen op. Maar zijn uitwerpselen kunnen bij inademing ook allergische klachten veroorzaken. De huismijt doet het ‘t best bij een luchtvochtigheid van boven de 55%.

In de herfst gaat bij veel van ons de kachel weer aan. Vooral de centrale verwarming zorgt voor droge lucht. Fijn als de luchtvochtigheid onder de 45% komt, want daarbij doet de huisstofmijt het niet zo goed meer. Helaas zorgt droge lucht ook voor verlies van vocht in je huid. En dat maakt je huid weer kwetsbaarder voor eczeemklachten. Omdat de beschermlaag van je huid vocht mist, ben je ook nog eens gevoeliger voor allerhande stofjes die van buitenaf makkelijker je huid kunnen binnendringen en die daar gaan prikkelen en irriteren. Alles bij elkaar een duidelijk recept voor (meer) eczeemklachten.

Wat kun je hier nu tegen doen? Je huis lekker veel luchten en zoveel mogelijk stofvrij proberen te houden. Probeer daarnaast de luchtvochtigheid in je huis tussen de 45 en 55% te houden en schaf een hygrometer aan om dit te kunnen meten. Smeer je huid dagelijks in om je beschermlaag zo optimaal mogelijk te houden. Voor de keuze van het middel waar je je mee insmeert, houdt ook rekening met de behoefte van je huid en dat deze met de wisseling van de seizoenen ook kan verschillen. Voor de zomerperiode kan er behoefte zijn aan een product wat voornamelijk helpt om de vochtbalans te herstellen en op orde te houden. In de herfst en winter kan er ook behoefte zijn aan een product wat lipiden (vetstoffen) bevat. En natuurlijk: niet te vaak, te lang en te heet douchen/baden en gebruik geen producten die de huid ontvet.

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met eczeem in het najaar en nog meer naar jouw tips om dit te verminderen.

Bronnen:
http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/uiterlijk/31984/laat-huismijtallergie-je-herfst-niet-verpesten
en
http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1021617335

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: L Schouten
17 november

Hallo, mijn eczeem begint helaas op het werk. de kachel staat hier aan en de luchtvochtigheid is helaas niet altijd even goed. hier kan ik verder niks tegen doen. thuis kan ik alles wel luchten en zo maar op het werk is het een probleem :( zijn er nog tips hoe of wat met eczeem op kantoor?