Het verschil tussen eczeem en psoriasis

maandag 4 augustus 2014 11:00

Het is een vraag die we vaak krijgen; wat is het verschil tussen eczeem en psoriasis? Als je rode schilferige plekken op de huid hebt, wordt namelijk al gauw gedacht aan eczeem. Het zou echter ook best psoriasis kunnen zijn. De huidaandoeningen hebben veel overeenkomsten, maar ook een aantal belangrijke verschillen.

Eczeem

In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd). Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont en je symptomen kunt hebben zoals jeuk, rode plekken, droge huid en schilfers. Eczeem kan ontstaan door een overmatige reactie van het immuunsysteem op een prikkel. Een prikkel kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een stof waarmee jouw huid in aanraking komt zoals cosmetica, parfum, nikkel, lijm of zeep. Ook op omgevingsfactoren zoals zon, (koude) wind, warmte en (warm) water kan de huid overgevoelig reageren. Eczeem kan ook erfelijk zijn.

Psoriasis

Psoriasis is daarentegen een auto-immuunziekte. Het is dus geen reactie van de huid op externe prikkels, zoals dat bij eczeem meestal wel het geval is, maar wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Hierbij worden plaatselijk te veel en te snel nieuwe huidcellen aangemaakt. Door deze opstapeling van huidcellen ontstaan er psoriasisplekken. Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking heeft last van psoriasis. Deze aangeboren ziekte zorgt ervoor dat er op bepaalde plekken van het lichaam meer huidcellen aangemaakt worden dan nodig is. Hierdoor ontstaan huidschilfers en rode plekken op de huid. Net als eczeem is psoriasis niet besmettelijk.

Het verschil

De uiterlijke symptomen van de eczeem en psoriasis lijken dus erg op elkaar terwijl de oorzaak erg verschillend is. Je kunt de twee onderscheiden door de plekken nader te bekijken. Bij psoriasis zijn de huidschilfers dik en de plekken droog, terwijl er bij eczeem kleinere schilfertjes en soms vochtige plekken en blaasjes voorkomen.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: