Eerste hulp bij eczeem op je oogleden

maandag 2 juni 2014 11:00

Het komt altijd ongelegen. Eczeem op je oogleden komt altijd opzetten wanneer het slecht uitkomt. Als een ongenode gast, die ineens opdraaft op feestjes en die, wat je ook doet om hem weg te krijgen, iedere keer weer op komt dagen.
Net voor een sollicitatiegesprek, een leuke date, de vakantie, een avondje uit… En de triggers kunnen ook steeds weer anders zijn. De ene keer is het stress, dan weer temperatuurswisseling, hooikoorts of allergie. Na 33 jaar strijden tegen deze vorm van eczeem heb ik er mee om leren gaan. Zoals jullie vast weten is eczeem niet echt te genezen. Je kunt er hooguit “overheen groeien”, maar dat is niet iedereen gegeven. Er is echter wel mee te leven. In dit artikel geef ik je graag wat tips die je hopelijk helpen in jouw strijd tegen eczeem.

Reinigen van de oogleden

Belangrijk is dat je de huid van je ogen reinigt met zeer zachte producten, het liefst zonder parfum, alcohol en parabenen. Al zijn over dat laatste de meningen verdeeld. Gebruik het liefst producten die ook speciaal voor de oogleden zijn en let erop dat er geen agressieve ingrediënten inzitten. Wanneer het eczeem heel erg is, kan een watje met lauwwarm water soms de beste oplossing zijn. Echter wanneer je toch make-up of conditioner draagt, ontkom je niet altijd aan reinigingsmelk of lotion. Gelukkig kun je tegenwoordig bij de drogist betaalbare producten krijgen, die zacht reinigen zonder parfum of alcohol.

Wat te smeren?

De huid van de oogleden is zeer dun en daardoor heel gevoelig, evenals de lippen. Dit maakt het ook zo lastig te behandelen. Zo zou ik het niet aanraden om cortisonen op de oogleden te smeren, omdat deze vaak vrij agressief zijn. Zorg dat je een goede onderhoudscrème vindt die je opsmeert zodra je klachten opkomen. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld Dermalex Repair. Ik heb dit een tijdje gebruikt. Het is heel persoonlijk, maar ik vond vooral de variant voor baby’s en kinderen fijn op de oogleden. Die prikte in mijn geval minder. Je oogleden voor het opbrengen even bevochtigen kan helpen tegen branderige huid. Alles lijkt overigens te prikken, wanneer je eczeem hebt op deze plek. Zorg dus dat je een zeer zachte crème of zalf vindt, die voor jou werkt. Vermijd in ieder geval het teveel aanraken van je oogleden, ook wanneer ze jeuken. Bacterieën zijn sowieso niet goed voor je eczeem.

Wat te doen tegen de jeuk?

Krabben is altijd een slecht idee. Het lucht even op, om alles vervolgens alleen maar erger te maken. Je kunt ijsblokjes in een zacht katoenen doekje wikkelen en deze tegen je oogleden houden. Soms volstaan ook twee wattenschijfjes met ijskoud water op je ogen. Koelen kan jeukverminderend werken. Laat in ieder geval niet heet water over je ogen lopen wanneer je onder de douche gaat. Dit kan het eczeem ook verergeren. Lauw water is beter. Check ook of je kussensloop van 100% katoen is, dat is naar mijn ervaring beter dan synthetische stoffen voor de huid. Drink veel water, dat reinigt je huid van binnenuit. Over rooibosthee hoor ik ook regelmatig goede verhalen.

Toch een feestje of belangrijke gebeurtenis? Make-up tips!

Wanneer je last hebt van eczeem op je oogleden is het advies eigenlijk om make-up te mijden. Maar wanneer je toch mooi opgemaakt naar dat belangrijke gesprek op je werk wilt gaan of naar dat feestje waar je al zo lang naar uitkeek, dan helpen de volgende tips je misschien:

  • Gebruik foundation en/of primer zonder parfum of met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Clinique en Rituals hebben bijvoorbeeld foundations die ik zelfs wanneer ik eczeem heb goed verdraag. Catrice heeft een primer tegen roodheid zonder parabenen, zonder olie en parfumvrij. Deze is groen van kleur om de roodheid te neutraliseren. Een fijne bijkomstigheid bij rode oogleden. Gosh heeft hiervan een concealer. Ook parfumvrij en zonder parabenen.
  • Voor oogpotlood en oogschaduw geldt eigenlijk hetzelfde. Bovengenoemde merken worden door mij goed verdragen en ook over Pupa ben ik tevreden. Dat is ook Hypoallergeen en parfumvrij. Voor de dierenvrienden onder ons: Rituals, Pupa, Gosh en Catrice zijn ook nog eens dierproefvrij.
  • Mascara kun je ook beter langs de parfum en parabenen-lat leggen. Ik vind die van Clinique fijn, maar heb er nu ook een van Rituals gevonden die mooi is, aan mijn strenge huideisen voldoet en dierproefvrij is. Vriendinnen van mij met huidproblemen zijn tevreden met ROC, dus ik noem deze ook nog even.

In bovenstaande lijst staan opties voor elke portemonnee. Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips en wens iedereen veel sterkte en gezondheid toe.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: A.L.G. Kuijer
8 augustus

Heel herkenbaar, de cortisone zalven voorgeschreven door de dermatoloog kon ik absoluut niet verdragen. Middels een reclame advertentie" Dermalex repair "ontdekt. Ik ben er t.n.t. geweldig mee geholpen. Dit resultaat ook in het ziekenhuis kenbaar gemaakt. Ik blijf zeker alert op verzorgingsartikelen en cosmetica. Clinique oogcreme en mascara kan ik goed verdragen. Helaas blijven heerlijk geurende verzorgingsproducten en parfum niet geschikt voor mijn huid.