Eczeem op het werk

maandag 4 november 2013 10:00

De meeste van jullie hebben wel van kapperseczeem gehoord, maar er zijn veel meer beroepen waarbij je door het soort werk wat je doet kans loopt op het verergeren van eczeemklachten.

Deze vorm van eczeem wordt contacteczeem genoemd en valt onder de beroepshuidziektes.

Bekeken vanuit de meest bekende, kapperseczeem, zijn er een aantal “boosdoeners” aan te wijzen. Dezelfde boosdoeners kom je dus ook in andere beroepen tegen, zoals schoonmaker, medewerker bij een slagerij of viswinkel, verpleegkundige, metaalbewerker en nog veel meer. Waar het om gaat is dat je huid voortdurend in contact komt met irriterende en allergene stoffen in een situatie waarbij de beschermlaag van de huid aangetast is/wordt.

In de artikelen Kapperseczeem en Eczeem op je werk lees je meer over de invloeden van je werkomgeving op je contacteczeem.

Hieronder sommen wij nog een paar nuttige tips voor contacteczeem voor je op:

  • Draag handschoenen, bij voorkeur vinyl.
  • Let op met water! Probeer niet te veel je handen te wassen, zeker niet met zeep.
  • Draag zoveel mogelijk katoenen kleding. Is je bedrijfskleding van synthetisch materiaal? Draag dan een katoenen shirt of hemd onder je kleding.
  • Probeer stress te voorkomen. Eczeem kan namelijk door stress verergeren. Heb je stress op je werk, probeer hier zoveel mogelijk een oplossing voor te vinden. Overleg met je leidinggevende.
  • Zijn je handen veel in aanraking gekomen met water en schoonmaakproducten? Smeer ze einde van de dag in met een vette crème.

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: