Handen uit de mouwen

dinsdag 16 juli 2013 10:24

De grote schoonmaak is weer begonnen. Ramen staan wagenwijd open, alles wordt gewassen, gepoetst en opgefrist. Heerlijk, al is het voor velen wel een karwei met nadelen. Die schoonmaakmiddelen hebben op veel mensen een negatief effect: namelijk eczeem.

Schoonmaakmiddelen kunnen de vervelende bijwerking hebben dat ze de natuurlijke beschermlaag van je handen “schoonmaken” en “ontvetten”. Denk hierbij aan bleek, allesreiniger, antikalk, spiritus of jif. Zodra de handen ermee in aanraking komen kan de huid geïrriteerd raken. Met als resultaat droge, rode en jeukerige plekken die de handen sieren. Huishoudhandschoenen zijn ook niet echt handig, ze zijn dik en krijg ze maar weer eens uit. Alsof je een olifant uit een jumpsuit probeert te krijgen.

Latex handschoenen
Zelf maak ik vaak gebruik van latex handschoentjes, ook wel bekend als chirurgen handschoentjes. Een stuk dunner en makkelijker in gebruik. Ze gaan helaas sneller stuk, maar gelukkig zijn ze niet duur. Er zit een beetje wit poeder in tegen zweet handen, dus na gebruik even de handen afspoelen en insmeren met een vette crème en ik heb weer zachte handen.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het fijn vind om met handschoenen aan te werken. Maar wat moet je dan? Je wilt je huis ook graag schoon, hygiënisch en naar bloemen ruikend hebben.

Niet- agressieve schoonmaakproducten
Een andere optie is het gebruik van ouderwetse schoonmaakproducten zoals groene zeep. Deze zeep is bijna overal voor geschikt en heeft een sterk ontvettende werking. Je lost een beetje groene zeep op in warm water en hier kan je het hele huis mee schoonmaken. Zelfs vlekken op kleding krijg je er makkelijk mee schoon. Even insmeren, laten inwerken en vervolgens met de volgende was meedraaien. De zeep is niet agressief voor de handen en hierdoor heb je geen handschoenen meer nodig.

Vermijd langdurige aanraking met water
Met je handen langdurig in het water zitten kan je huid uitdrogen, dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Het bereiden van  voedsel kan ook een eczeem opwekkende reactie geven. Denk hierbij aan groenten als ui, prei witlof, andijvie en aardappels en fruit zoals sinaasappel, kiwi, grapefruit, verse ananas en zelfs vlees, vis en schaaldieren. Heb je snel last van je handen tijdens het snijden van ui of prei? Laat de schil er met het snijden zoveel mogelijk omheen zitten of trek ook bij het bereiden van voedsel handschoentjes aan.  Zo blijkt maar weer hoe lastig eczeem is, zelfs in je dagelijkse bezigheden zoals het huishouden en eten koken moet je rekening houden met de reacties die het kan geven. Dan heb je meteen ook een goed excuus om je partner eens te laten koken…..

Hebben jullie zelf ook nog handige tips?

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (3)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Len
17 juli

Echt heel vervelend als je handen helemaal openliggen door eczeem. Dat voel je continu. Ik doe voordat ik ga schoonmaken of het handenwassen ook altijd mijn ringen af; hierdoor is de irritatie iets minder omdat de zeep-resten enzo zich niet onder de ringen ophopen.

Door: Lisa
17 juli

Ik was m'n handen altijd zoveel mogelijk met koud of lauw water. Helpt ook beter tegen uitdrogen!

Door: Marjolein
19 juli

ik gebruik katoen handschoenen (via doktersrecept (huisarts) verkregen) in plastic handschoenen als ik ga schoonmaken.