De helende werking van brandnetel

vrijdag 11 oktober 2013 13:04

Vandaag een gastblog van Elisa, de oprichtster van de website Kostelijkleven.

De afgelopen tijd ben ik langzaam wat meer informatie aan het zoeken over kruiden. Aangezien wij tegenwoordig snel pilletjes voor kwaaltjes krijgen van de dokters en hier van alles inzit wat we niet weten, werd ik nieuwsgierig naar de helende werking van verschillende kruiden. Want kruiden daar deed men het vroeger toch ook mee?

Brandnetels hebben door hun branderige gevoel bij het aanrakeneen slechte naam. Ze veroorzaken kleine rode bultjes die erg jeuken. Natuurlijk heeft de brandnetel ook goede toepassingen.
De stengels van jonge brandnetels kunnen worden gegeten, je kunt er soep van maken en de bladeren van de brandnetel kunnen wanneer ze gedroogd zijn gebruikt worden om thee van te maken.

Brandnetelthee bevat een relatief hoge hoeveelheid zink. Daarnaast bevat de thee ook andere stoffen,zoals fosfor, calcium, ijzer en kalium. Deze stoffen zorgen ervoor dat het bloed gezuiverd wordt. Dit komt omdat dat de nieren extra aan het werk worden gezet door deze stoffen.

Naast de eerder genoemde stoffen bevatten brandnetels ook vitamine C, pro-vitamine A, flavonoïden, foliumzuur, magnesium en kiezelzuur. Naast het bloedzuiverend effect  heeft de thee dus ook een vocht afdrijvende werking.

Daarnaast kunnen brandnetels ook helpen bij de volgende kwalen:
Jeuk uitslag/ Verbranding van huid / Acne, jeugdpuisjes, mee-eters, puistjes /  Eczeem / Psoriasis / Diaree / Roodvonk / Voorkomt haaruitval / Aambeien / Artrose / Jicht / Gewrichtspijnen / Lever klachten / Nier steen / Bloedarmoede

Brandnetel is dus een nuttig kruid die we gratis overal kunnen vinden in de natuur. Brandnetel thee is wel een thee waar je aan zult moeten wennen, het smaakt milder dan de thee die je koopt in de winkel.

Een aanvullende tip vanuit de redactie van eczeem.nl . In veel reformwinkels kan je kant en klare brandnetelthee vinden.  Er zijn ook mensen die zelf gaan plukken in de natuur. Lees je van te voren dan wel even goed in hoe je dit precies moet doen!

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Tony
23 september

Dit is zo waar. Mijn partner zat onder de eczeem, rode bultjes en een brandende huid. We hebben 1 kilo gedroogde brandnetels (gesneden, Jacob Hooy) gekocht. In het begin dronk zij daar 2 liter per dag van. De jeuk verminderde aanzienlijk maar ook de jeuk. Natuurlijk is alleen brandnetelthee niet afdoende. We hebben ons voedingspatroon compleet omgegooid (tarwevrij, e nummers, suikervrij en zoveel mogelijk biologsich). De enige suiker die we gebruiken is biologische kokosbloemsuiker. We staan veel in de deuken omdat we het grootste deel van onze voeding zelf maken. Van boekweit/spelt/haverbrood tot zelfgemaakte pinda/notenpasta. Dit in combinatie met een natuurlijke vitamine c (Amla bes), supplement Calcium magnesium zink, een goede probiotica en een "natuurlijke" multivitamine wordt de eczeem met de dag minder. We zijn zo ontzettend blij!!!