Paardenmelk en eczeem

maandag 1 september 2014 11:00

In mijn zoektocht naar de oorzaak van mijn eczeem klachten stuitte ik natuurlijk op ‘paardenmelk’. Moet ik mijn favoriete café latte voortaan met paardenmelk drinken? Hoog tijd om eens uit te zoeken hoe het zit. In dit artikel lees je mijn bevindingen en tips over deze zoektocht.

Koemelk versus paardenmelk

Melk en eczeem worden vaak met elkaar in verband gebracht. Maar er zijn twee uitersten. Als ik Google bekijk, lees ik vooral dat koemelk een negatief verband heeft met eczeem en paardenmelk het juist zou voorkomen. Wat is dan het verschil?

De samenstelling van paardenmelk is heel anders dan die van koeien- en geitenmelk. Paarden zijn namelijk uniek in de wereld van de graseters. Het zijn geen herkauwers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koeien, hebben ze net als mensen slechts 1 maag. Paardenmelk is een beetje waterig en zoet van smaak. De samenstelling is te vergelijken met moedermelk. In paardenmelk zit meer lactose en minder caseïne dan in koemelk. Dit betekent dat het beter verteerbaar is. Bovendien zit er in paardenmelk heel weinig vet en is het grootste deel ook nog eens onverzadigd vet. Paardenmelk heeft daarnaast een laag eiwitgehalte en bestaat voor bijna 50% uit afweerstoffen.

Heilzame werking

Aan paardenmelk worden vaak heilzame eigenschappen toegeschreven. Het werd al in de oudheid gebruikt als voedend, versterkend en energie vergrotend middel. Een eigenschap van paardenmelk is dat het (een gezonde) spijsvertering ondersteunt. Paardenmelk zou de afweer bevorderen, helpen bij de opbouw van een goede darmflora van het maag/darmkanaal en een gunstige invloed hebben op de droge en gevoelige huid.

Door het innemen van paardenmelk wordt de darmflora geactiveerd en het lichaam ontlast van onreinheden. Om deze reden kan het eczeem in de eerste maand ook iets verergeren. Hoewel dit per persoon verschilt, kan het een teken zijn dat de paardenmelk zijn werk doet: namelijk het afvoeren van de gifstoffen.

Koemelk allergie?

In geval van een koemelkeiwit- of lactose-allergie zijn geiten- en paardenmelk geen goede alternatieven. Mensen die allergisch zijn voor koemelkeiwitten kunnen ook allergisch reageren op melk van andere diersoorten (geit, paard, schaap). De eiwitstructuren in de melk van de verschillende diersoorten zijn immers vergelijkbaar. Voor de zekerheid kun je de allereerste keer dat je paardenmelk drinkt een klein slokje nemen. Als je er allergisch voor bent, merk je dat vrijwel meteen. Mensen met zware suikerziekte of nierbeschadiging mogen alleen paardenmelk drinken onder controle van een arts.

Proost!

In Centraal-Azië en in landen als Mongolië, Kirgizië en Kazachstan wordt paardenmelk traditioneel al eeuwenlang gedronken vanwege de positieve invloed. Paardenmelk is verkrijgbaar bij paarden-melkerijen. Of je kunt gevriesdroogde paardenmelkpoeder kopen; dit kan door je vla, yoghurt, siroop of cacao of je kunt het aanlengen met lauw water. Paardenmelk is ook als capsule verkrijgbaar. Je kunt paardenmelk ook uitwendig gebruiken. Er zijn ook verzorgingsproducten op basis van paardenmelk beschikbaar, mocht je het op je eczeem willen smeren.

En of het helpt?

Of paardenmelk echt helpt zal van persoon tot persoon verschillen. Ik kan hier dus helaas geen advies over geven. Hopelijk geeft dit artikel wel genoeg informatie om te beslissen of je het graag eens zou willen proberen. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: truus de booij-maassen
12 janauari

mvr/hr werkt paardenmelk ook voor branden en gevoelige ogen