Hoe ontstaat eczeem?

maandag 11 augustus 2014 11:00

Zelf heb ik al mijn hele leven last van eczeem op mijn oogleden. Het wordt erger als ik het druk heb (stress), en als ik bepaalde make-up gebruik. Dat weet ik inmiddels door ervaring. Ook mijn zoontje van 8 maanden heeft ineens last van eczeem. Maar wat is bij hem de aanleiding? Zou het erfelijk zijn? Hoe ontstaat eczeem? En kan ik het voorkomen? Je leest hierover in dit artikel.

Erfelijkheid

De precieze oorzaak van eczeem is niet bekend. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door erfelijke aanleg. Of door de invloed van allergische prikkels uit de omgeving. Bij atopisch eczeem bijvoorbeeld, spelen erfelijke aanleg en omgevingsfactoren een belangrijke rol. Als het in de familie voorkomt, is de kans groot dat jij er ook aanleg voor hebt.

Allergie

Bij atopisch eczeem is er meestal sprake van een stoornis in de barrièrefunctie van de huid. De huid houdt onvoldoende vocht vast, waardoor een droge huid ontstaat. Atopisch betekent de neiging te hebben allergisch te reageren op allerlei stoffen. Bij atopisch eczeem is er sprake van een ontregeling van het afweersysteem (immuunsysteem). Hierdoor maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen stoffen uit de leefomgeving, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt of huisdieren. Het gevolg is een allergie.Als je atopisch bent, kun je naast eczeem ook last krijgen van astma of hooikoorts.

Als je aanleg hebt, kan jouw huid dus overgevoelig reageren op verschillende prikkels uit de omgeving. Mijn eczeem speelt bijvoorbeeld sneller op bij stress en het gebruik van zeep. Hoe je huid reageert, is heel persoonlijk en bovendien geven bepaalde prikkels niet altijd dezelfde klachten. Een paar voorbeelden zijn:

  • Huisstofmijt, stuifmeel van grassen en bomen en huidschilfers van honden en/of katten
  • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, vis, pinda en noten
  • Sterke reinigingsmiddelen
  • Chemicaliën
  • Wollen kleding
  • Inspanning en zweet

Kun je eczeem voorkomen?

De oorzaak van eczeem kan niet worden weggenomen, maar je kunt wel de klachten verminderen door voorzichtig met je huid om te gaan en het contact met prikkelende stoffen te vermijden. Zorg goed voor je huid en voorkom uitdroging door bijvoorbeeld geen (of neutrale) zeep te gebruiken en de huid regelmatig in te smeren met een vette zalf of een vettende crème. Hier vind je verschillende persoonlijke tips op basis van jouw klachten en de plek waar je eczeem hebt.

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: