Ik ga op reis (deel 1)

maandag 10 juni 2013 13:18

Ik ga op reis en neem mee

Het lijkt zo’n simpel vanzelfsprekend riedeltje, maar wanneer je kinderen last hebben van eczeem is dit iets waar menig ouder zich het hoofd over zal breken. Allereerst is het aan te raden om bij het kiezen van je vakantiebestemming rekening te houden met de huidproblemen van je kinderen. Het is algemeen bekend dat zon (met mate), zee en strand de huid goed doen. Zelf heb ik lang last gehad van atopisch eczeem en ik heb een dochtertje van net vier, die het ook al van baby af aan heeft. Het is helaas vaak erfelijk. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik zelf als kind uitkeek naar de strandvakantie. Al was de eerste dag een hel. Reikhalzend keek ik uit naar de golven, die over het strand spoelden, en wachten om daar met mijn “golvenspringer” in te duiken kon ik nauwelijks. Maar dan kwam de prijs die je daarvoor betaalde. Alsof je hele huid in brand stond… het zout beet in mijn huid, vooral in de holten van de ellebogen, knieën en nek. Maar de beloning van het doorzetten was groot. Door de combinatie van zon en zee, verdween mijn eczeem vaak binnen een paar dagen als sneeuw voor de zon. Heerlijk! Eindeloos spetteren en spelen, zonder die vervelend jeukende plekken. Soms was de pret echter van korte duur, omdat mijn huid zo gevoelig was dat ik weer slecht reageerde op een andere zonnebrand of after sun.

Zonproducten en eczeem

Gelukkig zijn we nu een stuk verder. Voor mijn kleine meisje zorg ik dat ik altijd producten bij me heb waar geen parfum in zit en liefst ook geen synthetische kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Deze stoffen kunnen namelijk snel een reactie van de huid uitlokken. Een aantal jaar geleden ging ik daarvoor nog naar de reformwinkel. Daar zijn deze zonproducten erg duur, maar dat heb je voor je kind over. Tot mijn verbazing en enthousiasme zag ik echter dat afgelopen zomer ook grote algemene drogisten zijn gestart met het uitbrengen van betaalbare zonproducten van eigen merk, zonder parfum en hardnekkige stoffen. Mijn dochtertje reageerde hier gelukkig prima op! Het is juist bij de huid die gedurende het jaar is aangedaan door eczeem en daardoor vaak wat dunner of geprikkelder is, van groot belang deze goed te beschermen met een hoge factor en na het zonnen een beschermende crème aan te brengen om uitdroging te voorkomen.

Kledingkeuze
Verder zorg ik ervoor dat zeker met de hitte, mijn kinderen altijd luchtige kleding dragen van natuurlijke materialen zoals katoen of viscose. Deze zijn zacht voor de huid en minimaliseren de kans op irritatie. Juist in de zomercollectie bevinden zich prachtige kleren voor kinderen in de vrolijkste kleuren, maar let behalve op het ontwerp en de prijs, vooral op het label in het kledingstuk waarop staat van welk materiaal het gemaakt is. Polyester, polyamide en andere synthetische stoffen zou ik niet kopen voor een kind met eczeem. Let er ook op dat de kleding niet te strak of knellend is. Hoe stoer of schattig het ook kan staan, het kind kan er extra last door krijgen.

Lees volgende week deel twee van dit blog

Heb jij ook een goede tip voor op vakantie? Laat hem dan hieronder achter.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Marjolein
19 juli

leuk om een herkenbaar verhaal te lezen. Vooral genieten van elkaar op vakanties en spelenderwijs het kindje laten wennen aan zoutwater. Mijn opa en oma zeiden dan altijd.. kijk dat is een mooie schelp en die ging ik dan pakken. ;-)