‘Nee, eczeem is niet besmettelijk’

maandag 19 mei 2014 12:30

Eczeem is geen pretje. Het zorgt voor jeuk en pijn, maar vaak ook voor schaamte en onzekerheid. Zelf heb ik hier ook last van. En wat het nog vervelender maakt is dat mensen om me heen vaak bang zijn dat de rode schilferige plekken op mijn huid besmettelijk zijn. Of ik denk dat zij dat denken, waardoor ik me nog meer schaam. Het liefst wil ik het meteen zeggen als ik iemand ontmoet: ‘hoi, zoals je kunt zien heb ik last van uitslag, dat is eczeem, ik kan er niks aan doen en het is NIET besmettelijk’. Toch zeg ik het vaak niet.

Herkenbaar?

Er wordt vaak gevraagd of eczeem besmettelijk is. Het antwoord is heel simpel: Nee. Toch schijnen veel mensen hier bang voor te zijn. Waarom? Omdat andere huidaandoeningen zoals wratten en schurft wel besmettelijk zijn? Omdat mensen bang zijn het te krijgen? Omdat ze het er ‘eng’ uit vinden zien?
Inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat eczeem niet besmettelijk is. Je zult gezinsleden of andere mensen er niet mee aansteken. Je kan geen eczeem oplopen door ermee in aanraking te komen. Wel moet je oppassen dat de huid niet verkeerd behandeld wordt. Als dat gebeurt, kunnen er namelijk bacteriën op de huid komen die wel besmettelijk zijn. Er is dan sprake van wondjes waar pus uit komt.

Het beste is natuurlijk om je er niet voor te schamen en het bespreekbaar te maken, maar toch is dat in sommige situaties moeilijk. Bij mijn vrienden doe ik dat zeker wel, maar bij onbekenden vind ik het wel lastig. Misschien herken je deze situaties waarin je het liefst zou willen zeggen dat eczeem niet besmettelijk is.

  • Ik ga niet vaak naar het zwembad, omdat ik bang ben dat mijn huid uitdroogt en het bij mij niet prettig is voor mijn eczeem. Maar stiekem ook omdat ik denk dat andere mensen denken via het badwater besmet te raken.
  • Als ik eczeem op mijn handen heb, durf ik zelf iemand anders niet zo snel een hand te geven, omdat ik bang ben dat de ander denkt dat het besmettelijk is.
  • Bij het uitlenen van make-up en kleding benadruk ik dat alles schoon en gewassen is.

Niets aan de hand dus

Eczeem is absoluut geen pretje, maar besmettelijk is zeker het niet. Helaas weet niet iedereen dit, waardoor je soms in vreemde situaties terecht kan komen. Door het bespreekbaar te maken, hoe moeilijk dat soms ook is, klaar je de lucht en wordt het voor jezelf ook een stuk aangenamer.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: