Je huid als schild

dinsdag 2 juli 2013 10:09

Eczeem blijft een vervelend iets. En hoe drukker jij je maakt, hoe meer je eczeem op kan gaan spelen.  Voor mij geldt het sleutelgezegde Rust, Reinheid en Regelmaat. Rust en Regelmaat staan voor het feit dat hoe meer stress je lichaam ervaart, hoe meer dit ook aan de buitenkant te zien is. Voldoende rust en regelmaat geven je lichaam minder stress. Reinheid is in mijn ogen net zo belangrijk als de andere twee R’s. De huid is ons grootste orgaan en bestaat uit verschillende laagjes. Bovenop de buitenste huidlaag ligt een heel erg belangrijke, niet zichtbaar schild: de beschermlaag. Deze beschermlaag bestaat uit vet, vocht, hormonen, enzymen, bacteriën en is de natuurlijke buffer tussen de invloeden van buitenaf en ons grootste orgaan, de huid. Onder ideale omstandigheden zou deze beschermlaag zichzelf helemaal goed onderhouden.

In ons dagelijkse leven zijn er veel factoren die de ideale omstandigheden van de huid verstoren. Ons klimaat met de bijbehorende airco en centrale verwarming zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een vochttekort in de beschermlaag ontstaat, waardoor ons lichaam te weinig vet kan produceren. Door te heet en te vaak douchen en het gebruik van producten die onze natuurlijke vetlaag oplossen, raakt de beschermlaag ook beschadigd.

Door mijn vak als visagiste spreek ik vaak mensen die erg gevoelig reageren op parfum in huidproducten. Ook dit zou door een beschadigde beschermlaag kunnen komen. Omdat de beschermlaag de huid niet beschermt dringen stofjes als parfum direct door in de huid, alwaar ze gaan irriteren en dit kan eczeemklachten triggeren.

Reinigen
Terug naar Reinheid. Naar mijn mening is het van belang dat je je huid goed moet onderhouden en hiermee je beschermlaag meer in takt kan houden. Twee maal daags je gezicht reinigen met een mild reinigingsproduct en daarna de beschermlaag helpen herstellen met een hypo-allergene moisturizer of crème. Voor je lichaam kan ik adviseren om minder vaak, lang en heet te douchen of baden. Gebruik liever geen producten die zeep bevatten en smeer na het douchen je huid in met een voedende crème. Zet een tube handcrème naast de wastafel, zodat je na het handen wassen direct je handen in kan smeren. Helaas werkt een bepaalde crème of lotion niet bij iedereen. Zo heeft het bij mij jaren gekost om te ontdekken welke producten voor mij werken. Het beste advies wat ik je hierin kan geven is loop eens binnen bij een drogist en kijk of je testers mee kan krijgen. Zo kan je op je gemak uitproberen of dit product werkt, zonder dat je het direct aan hoeft te schaffen.

Eczeem en make-up
Wanneer de bescherming van je huid verstoord is, zit make up vaak ook niet lekker en kan de make up snel gaan irriteren. Pigmenten en hulpstoffen kunnen direct in de huid dringen en voor irritaties zorgen. Ik adviseer om eerst een laagje crème op je ogen te smeren voordat je oogschaduw aanbrengt. En nog belangrijker, denk aan het einde van de dag weer aan de R van Reinheid. Maak altijd je huid goed schoon en breng een voedende crème aan.

Heb jij nog een handige tip? Laat hem dan hier onder achter

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (2)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Marijn
2 juli

Bedankt voor je nuttige tips Linda!

Door: elpromo
19 september

Het is ook afhankelijk van de grondstoffen waarvan je huidverzorgings producten gemaakt zijn. Er zijn producten die de huid herstellen en voeden en veroudering tegen gaan.