Je werk en eczeem

dinsdag 3 september 2013 08:00

Eczeem door je werk, de meeste mensen hebben wel van kapperseczeem gehoord, maar er zijn veel meer beroepen waarbij je door het werk kans loopt op eczeemklachten.
Deze vorm van eczeem word contacteczeem genoemd en valt onder de beroepshuidziektes.

Contacteczeem dus. Bekeken vanuit de meest bekende, kapperseczeem, zijn er een aantal “boosdoeners” aan te wijzen. In de eerste plaats vocht, doordat de handen veel met water (en shampoo e.d.) in contact komen word de huid week en de beschermlaag word aangetast.
Daarnaast de warmte van de apparatuur (fohn bijvoorbeeld), deze droogt de huid weer verder uit en tast de beschermlaag nog verder aan. Dan komt het contact met de chemische stoffen (permanentvloeistof en verf e.d.), welke de huid nog verder irriteren.  Daarnaast kunnen de gebruikte producten in de kapsalon allergene stoffen bevatten. Je snapt dat als door bovenstaand proces de beschermlaag van de huid zo goed als teniet is gedaan en de huid hierdoor volledig open staat dat een irriterende stof al tot een reactie leidt en een allergene stof dat zeker zal doen. Heb je nou aanleg voor allergieën (atopische constitutie =  allergieën komen in de familie voor) dan zal je dus een nog grotere kans hebben op eczeem als je als kapper gaat werken.

Dezelfde boosdoeners kom je dus ook in andere beroepen tegen, zoals schoonmaker, medewerker bij een slagerij of viswinkel, verpleegkundige, metaalbewerker en nog veel meer. Waar het om gaat is dat je huid voortdurend  in contact komt met irriterende en allergene stoffen in een situatie waarbij de beschermlaag van de huid aangetast is/word.

Wat kun je hier nu tegen doen? Voorkomen is beter dan genezen……
Vandaar dat in deze branches vaak het dragen van handschoenen word aangeraden. Echter, zijn deze vaak van latex en ook hier kunnen sommige mensen contacteczeem van krijgen. Gelukkig zijn er ook latex-vrije handschoentjes te verkrijgen! Ook speciale hitte-bestendige handschoenen om je hand(en) tijdens het fohnen tegen de warmte te beschermen is een aanrader. Verder je handen goed afdrogen en insmeren tussendoor geeft bij veel mensen al net datgene wat nodig is om de beschermlaag te helpen herstellen. Deze tips zijn geen garantie tegen het ontwikkelen van contacteczeem, maar een goed verzorgde en beschermde huid is wel beter bestand tegen aanvallen van buitenaf. Heb je al contacteczeem? Zorg dan dat je een tijdje alleen droog werk doet. Probeer contact met allergenen te vermijden. Geef je huid de tijd om te herstellen, voordat het eczeem chronisch word.

Het krijgen van contacteczeem kan namelijk je leven volledig overhoop gooien.
Ooit ontmoette ik een man met een chronische contacteczeem voor nikkel. Deze meneer was geldteller van beroep en kon hierdoor zijn werk niet meer uitvoeren, tenzij hij handschoenen droeg (wat het tellen bemoeilijkt). Maar….nikkel zit in heel erg veel zaken. Zoals bijvoorbeeld in kranen, zoals in de douchekraan.

Heb jij ervaringen met contact eczeem? Wat heb jij er tegen gedaan? Wat hielp voor jou?

Bronnen:
http://www.beroepsziekten.nl/node/317
http://www.huidenarbeid.nl/algemeen/index.cfm?id=9

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: