Kapperseczeem

zaterdag 7 september 2013 14:28

Als kapster vragen de dagelijkse werkzaamheden veel van jouw huid; verven, permanenten, blonderen, wassen etc. Niet alleen chemische stoffen kunnen de huid beschadigen, water doet dat ook. Immers kan alles waar de huid lang aan wordt blootgesteld op den duur irriterend gaan werken. De huid wordt roder en weker en vervolgens hebben irriterende stoffen uit shampoo, haarverf, permanentvloeistof of blondeermiddel vrij spel. Gevolg: kapperseczeem. Eén op de vijf kappers heeft er wel eens last van. Hoor jij daar ook bij? Graag delen wij een aantal tips!

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten verzamelt in Nederland de meldingen van beroepsziekten. Huidaandoeningen staan hierbij op de 4e plaats. Als je eenmaal kapperseczeem hebt, kunnen de huidklachten goed behandeld worden. De allergie gaat echter nooit meer over. Voorkomen is dus belangrijk! In veel gevallen kunnen de juiste voorzorgsmaatregelen (overmatige) blootstelling aan schadelijke stoffen verminderen of voorkomen. Schoon en accuraat werken is daarbij van belang.

Producten

Meng enkel de juist producten met elkaar en houdt hierbij de gebruiksaanwijzing bij de hand. Ruim daarnaast een gemorst product direct op en sluit na gebruik de verpakking direct. Bij het verven van haar is het van belang zoveel mogelijk huidcontact te voorkomen. Kies daarom bij voorkeur voor een gesloten spuitbussysteem of een ander gesloten doseer- en mengsysteem. Mocht jouw kapsalon toch gebruik maken van tubes, kies dan zoveel mogelijk voor kleine (one-unit) verpakkingen. Zo voorkom je knoeien met verf of het vervuilen van de tube met verfresten. Bij het blonderen van het haar is het belangrijk dat je niet-stuivende middelen gebruikt, bij voorkeur in de vorm van crème, korrels, granulaten, pasta’s of tabletten. Draag overigens bij zowel verven, blonderen als uitspoelen handschoenen. Op Isditproductveilig.nl vind je meer informatie over het veilig gebruik van producten.

Handschoenen

Het dragen van handschoenen blijft onontbeerlijk om de huid van de kapster te beschermen tegen ‘nat werk’ en tegen irriterende en allergene stoffen uit haarcosmetica. Draag handschoenen zo kort mogelijk en gebruik bij voorkeur vinyl handschoenen, omdat veelvuldig gebruik van latex handschoenen op termijn een latexallergie kan veroorzaken. Bij vinylhandschoenen bestaat dit risico niet. Handschoenen beschermen, maar kunnen zelf ook een probleem vormen als er vocht in komt. Werk daarom niet langer dan 4 uur per dag met handschoenen.

Persoonlijke hygiëne

Het dragen van ringen, horloges of armbanden tijdens het werk vergroten de kans op kapperseczeem, omdat vocht en irriterende stoffen hieronder kunnen achterblijven. Gebruik een paar keer per dag een vette en verzorgende handcrème en dan vooral op de knokkels en tussen de vingers. Gebruik liever geen bodylotion, deze bevatten meestal erg veel water en kunnen de huid uitdrogen. Pak verder alleen schone handdoeken. In gebruikte handdoeken kunnen restjes verf of chemische stoffen zitten. Deze zie je misschien niet direct, maar ze zijn er wel.

Kortom; de diagnose kapperseczeem hoeft niet per se te betekenen dat men moet stoppen met het beoefenen van het kappersvak. Door onder andere aandacht te schenken aan de veiligheid van producten, een adequate bescherming en verzorging van de handen en een betere spreiding van de werkbelasting kunnen de klachten al een stuk minder worden.

Heb jij ook last van kapperseczeem en zo ja hoe ga je hier mee om?

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Ans
19 september

Helaas heb ik hier ook last van. Handschoenen gebruik ik altijd, dat helpt enorm.