Kleding en je huid

donderdag 15 augustus 2013 16:00

Er zijn veel do’s en – don’ts om het leven met eczeem een beetje dragelijk te maken. Veel smeren, gebruik van speciale crèmes, aangepaste voeding, het vermijden van geparfumeerde producten en schoonmaakmiddelen etc. Maar ook het dragen van kleding speelt een belangrijke rol. Je huid komt namelijk de hele dag in aanraking met je kleding.

Eczeem kan verergeren door het dragen van bepaalde stoffen of te strakke en schurende kleding. Ook is het verstandig te kiezen voor kleding die goed absorberend is. Zodra het broeierig wordt op de huid en/of gaat zweten door slechte afvoer van de lichaamswarmte kan eczeem erger worden. Vooral afsluitende synthetische kleding zoals nylon en polyester kunnen jeuk veroorzaken en is het dus beter deze niet te dragen. Ook wol en ruwe vezels kunnen de huid prikkelen en jeuk veroorzaken. Zachte stoffen zoals katoen en stoffen die niet schuren of te strak zitten genieten de voorkeur. Naast je kleding geldt dit natuurlijk ook voor je beddengoed.

Naast de stof zelf kan het wassen van de kleding voor problemen zorgen. Gebruik daarom een minimale hoeveelheid wasmiddel en het weglaten van wasverzachter kan soms een positieve bijdrage aan de vermindering van je eczeem hebben. Wasverzachter blijft achter in kleding wat weer irritatie van de huid kan geven. En denk ook eens aan parfumvrije of hypoallergeen wasmiddel.

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: