Knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan mijn… voet?

woensdag 9 oktober 2013 09:00

Onder het mom van: je moet alles in het leven eens proberen, heb ik onlangs met een vriendin een Dr. Fish behandeling ondergaan. Visjes die de dode huidcellen opknabbelen. Ik had er veel over gehoord, maar nog nooit gedaan. Het leek me altijd een beetje raar, dat gefrunnik aan mijn voeten. Graag deel ik mijn ervaring, maar eerst: wat is een Dr. Fish behandeling precies? En helpt het bij eczeem?

Dr. Fish is een pedicurebehandeling met sabbelende visjes, de Garra Rufa vis (ook wel knabbelvisjes of psoriasisvisjes genoemd). Voor mensen met een huidaandoening als psoriasis, eczeem, eelt en andere huidaandoeningen schijnt de Dr. Fish behandeling een aangename alternatieve manier te zijn om de kwaal aan te pakken. Personen die de behandeling ondergaan, plaatsen hun voeten in een bak water waarin de visjes zwemmen. Het is de bedoeling dat de beestjes vervolgens dode huidcellen opknabbelen. De feiten op een rijtje:

  • De Garra Rufa visjes komen oorspronkelijk uit de rivieren en wateren van Noord Turkije, Iran, Syrië en Irak.
  • De visjes hebben geen tanden en leven 5 tot 7 jaar.
  • De visjes kunnen groeien tot een lengte van 7 cm en leven in een watertemperatuur van gemiddeld 25 – 35 graden.
  • De Dr. Fish behandeling vindt plaats door het knabbelen van de visjes. Onder knagen wordt eigenlijk de zachte zuigkracht van de visjes verstaan. De visjes hebben immers geen tanden.
  • Het betreft een cosmetische behandeling. Wel zouden mensen met psoriasis, eczeem, eelt, zeer droge huid en acne merken dat na het behandelen de huid rustiger wordt. Het geneest de huidaandoening niet, maar zou deze wel verlichten.


Mijn ervaring:

Mijn eczeem op mijn handen en voeten valt op het moment erg mee, maar toch wilde ik eens meemaken om met mijn handen en voeten in een bak vol visjes te zitten. Van tevoren vond ik het enorm spannend. Ik kan er namelijk niet zo goed tegen als iemand aan mijn voeten zit. Laat staan als vissen mijn dode huidcellen zitten op te eten. Ik werd in Amsterdam ontvangen in een mooie, sfeervolle ontvangstruimte. Na wat wachten werden we verzocht naar boven te gaan en onze schoenen uit te trekken. Bij een wastafel moesten we onze handen en voeten wassen en werden deze gecontroleerd op wondjes. Vervolgens namen we plaats in een stoel waarbij onze handen en voeten in het water hingen. De visjes kietelden in het begin een beetje. Daarna voelde het een beetje tintelend aan. Na ongeveer 30 minuten zat het er op en konden we onze handen en voeten insmeren met een heerlijke crème. In de ontvangstruimte hebben we daarna nog even nagenoten van een kopje koffie met een lekker stukje appeltaart. Ik vond het leuk om een keer meegemaakt te hebben en samen met mijn vriendin was het een leuk uitje. Echt veel effect had het niet bij mij. Misschien was een half uur ook te kort daarvoor.

Hebben jullie wel eens Dr. Fish ervaren? Ben heel benieuwd naar jullie beoordeling! Laat hieronder jouw mening achter, zodat je wellicht anderen helpt in hun strijd tegen eczeem.

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (3)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Roos
10 oktober

Leuk om te lezen! Ik wilde dit binnenkort ook een keertje gaan doen. Je hoort er zo veel verschillende verhalen over.

Door: AM
30 november

leuk lijkt me heerlijk maar even een vraagje: waar heeft u die behandeling gedaan? bij de meeste kun je alleen je voeten laten behandelen.

Door: Redactie
5 december

Beste Annemarie, wij hebben de vraag bij Chantal neergelegd. Zodra zij antwoord heeft hoort u van ons. Wellicht kunt u eens informeren bij een dr Fish bij u in de buurt. Groeten namens de redactie.