Koemelkeiwit allergie en eczeem

dinsdag 20 augustus 2013 10:32

Zoals ik in mijn eerste blog vertelde bleek mijn dochter Ivy al,  kort na haar geboorte, koemelkeiwit allergie te hebben. Een veel voorkomend verschijnsel bij deze allergie is atopisch eczeem.
Omdat ik graag  zoveel mogelijk te weten wil komen over hoe het lijfje van mijn kind werkt, ben ik op internet op zoek gegaan naar informatie.

Hoewel koemelkeiwit allergie en eczeem vaak samen gaan, blijkt de allergie niet de oorzaak van eczeem te zijn. Eczeem is vaak al aanwezig bij de geboorte, wat het dus erfelijk maakt. In ons geval komt het van ’de kant van Ivy haar vader’. Eén van zijn zoons uit een eerdere relatie heeft ook jarenlang last van eczeem gehad.
Ook al is een kind misschien erfelijk belast, de eczeem hoeft zich niet persé verder te ontwikkelen.  In Ivy’s geval is het eczeem zeer waarschijnlijk ‘geactiveerd’ door de koemelkeiwit allergie. Haar huid was al kwetsbaar, haar weerstand laag en daarbij inname van schadelijke stoffen hebben er zeer waarschijnlijk toe geleid dat de eczeem zich in volle glorie heeft kunnen ontwikkelen. Sinds een paar maanden lijkt haar eczeem  gelukkig steeds minder te worden, net zoals haar koemelkeiwit allergie. Gelukkig hoort ze bij de 75% van de kinderen die daar in de eerste jaren overheen groeien.

Ivy geniet nu van haar dagelijkse beker gewone melk en na het eten van haar bakje yoghurt of vla, zonder daar last van te hebben. Haar huid blijft wel gevoelig. Atopisch eczeem betekent namelijk niets anders dan erfelijk belast met eczeem. De allergie versterkte de verschijnselen, maar ondanks dat de allergie overwonnen lijkt ( laten we, met haar bijna 2 jaar niet te vroeg juichen), zal haar eczeem altijd een punt blijven waar we rekening mee moeten houden.
Om die reden is het belangrijk alert te blijven op het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten. Zo blijven wij haar wassen met neutrale wasgel, smeren we haar in met neutrale bodylotion of huidolie en hebben we bij puur toeval ontdekt dat haar huid goed reageert op het huismerk zonnebrandcrème van een grote supermarktketen.

Wat ik overigens nog niet eerder genoemd heb, is het gebruik van de bekende billen crème. Verloskundigen, ziekenhuizen, bijna iedereen grijpt automatisch naar deze crème. Bij ons ging dat mis (overigens bij mijn oudste dochter al). Binnen een uur na het smeren kreeg mijn dochter een volledig vuurrode opgezette en warme huid. De huid voelde wat leerachtig aan. Dankzij de tip van een kennis van opa en oma zijn we de billenbalsem van een biologisch merk gaan gebruiken. Puur natuur, niet geparfumeerd en het belangrijkste: de huid wordt niet ‘dicht’ gesmeerd. De bekende billen crèmes leggen vaak een laagje op de huid, waardoor deze niet meer kan ademen.
Natuurlijk is ieder huid anders en zijn er miljoenen kindjes waarbij gebruik van deze crème geen problemen oplevert, maar mocht je niet helemaal tevreden zijn of de verschijnselen herkennen raad ik je zeker aan om eens een andere crème te proberen.

 

(bron: www.huidziekten.nl)

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: