Lentekriebels

dinsdag 28 mei 2013 14:34

Het is weer lente! Veel mensen zullen hier heel erg blij mee zijn. Maar er is ook een groep mensen die er tegenop ziet, zoals mensen met hooikoorts bijvoorbeeld. Waar de meeste van ons genieten van de lentekriebels, zijn mensen met hooikoorts deze kriebels al heel snel zat. De tijd van tranende en prikkende, pijnlijke ogen, verkoudheidsverschijnselen, hoesten en benauwdheidklachten is weer aangebroken. Mensen met hooikoorts hebben vaak ook last van eczeem. Erfelijkheid kan een rol spelen bij de aanleg voor eczeem, hooikoorts en bronchitis.

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor pollen, huisstofmijt en huidschilfers en/of haren van dieren. De stoffen die hooikoorts veroorzaken noemen we allergenen.

Hooikoortsperiode
Bij planten gaat het om wind bestuivende planten zoals grassen, “katjes” dragende bomen zoals de berk, hazelaar en els, maar ook sommige onkruidsoorten. De bloeiperiode van graspollen begint in de maand april en loopt tot half oktober. De hooikoortsperiode loopt hierdoor van mei tot september. Ook planten die door insecten worden bestuift kunnen hooikoorts veroorzaken wanneer mensen hier veel mee in contact komen.

Erfelijkheid
Afhankelijk van de erfelijke aanleg en in hoeverre men blootgesteld wordt aan het allergeen, ontstaat hooikoorts. Meestal merken mensen voor hun 25e jaar niet eens dat ze hooikoorts hebben. Van de 10 kinderen met hooikoorts hebben ongeveer 7 ook last van andere allergieën, wlke zich meestal vrij snel na de geboorte uit.Wanneer een van de ouders atopisch eczeem heeft is de kans dat hun kind hier ook last van krijg meer dan 50%.

Hieronder vind je tips die kunnen helpen je hooikoorts te verminderen

 • Het dragen van een zonnebril
 • Niet in de ogen wrijven
 • Douchen voor het naar bed gaan (met een zeepvrij product)
 • Vaak haren borstelen, vooral voor het slapen gaan
 • Kleren in de was na aanraking met gras/pollen/stuifmeel/dieren
 • Beddengoed regelmatig wassen. (voorkeur voor hypoallergene wasmiddelen )
 • Goed stofzuigen
 • Selectief ramen open zetten, wanneer de wind er niet op staat
 • ‘s Ochtends en ’s avonds ramen open i.p.v. overdag
 • Antipollen horren plaatsen
 • Vermijd tabaksrook, verf, huismijt, chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende planten en bloemen

Bronnen:
UMC Utrecht
Hooikoorts.com
Nu.nl

Hebben jullie ook handige tips om hooikoorts te verminderen?

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (4)
Gemiddelde beoordeling:
Door: LindaRS
28 mei

Nog een tip: klein beetje vaseline in de neus smeren. Vaseline 'vangt" de pollen waardoor ze de slijmvliezen niet kunnen prikkelen.

Door: Marijn
30 mei

Bedankt voor je nuttige tip Linda! Die ga ik zelf ook een keer uitproberen.

Door: Rianne
31 mei

Goede tips! Daar ga ik zeker een paar van uit proberen.

Door: Tamara
6 juni

Goed artikel!