Luiereczeem: daar schrik je van!

woensdag 2 oktober 2013 10:00

Iedere jonge moeder maakt het een keer mee: luiereczeem (luieruitslag). Je doet de luier open en de billetjes van je baby zien rood en ontstoken uit. Je eerste reactie is schuldgevoel. Niet doen. Wat kan je wel doen ? Je realiseren dat een babyhuid nu eenmaal heel gevoelig is en veel verzorging nodig heeft. Laten we eens op een rijtje zetten wat je er aan kan doen.

Luieruitslag , wat kan je er aan doen? 
De meeste baby’s hebben last van luieruitslag. Hoe ziet het eruit: de huid wordt dan schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zitten vaak kleine blaasjes. Heel naar om te zien en eerlijk is eerlijk : ook pijnlijk voor je kindje. De huid kan stuk en open gaan en zelfs vochtige plekken vertonen.

Wat kan je doen: je kunt luieruitslag proberen te voorkomen door de billetjes zo droog en schoon mogelijk te houden en in te smeren met speciale crème of zalf. Verschoon de luier zo vaak mogelijk, want luieruitslag kan ontstaan doordat de huid in contact komt met het ureum uit de urine.

Wat ook helpt is je baby af en toe in z´n blote niks (in ieder geval blote billen) te laten spartelen. Laten drogen met lucht is fantastisch om luieruitslag tegen te gaan.

Bacteriën die in de ontlasting zitten kunnen de luieruitslag verergeren. Als je baby diarree heeft – bij het tanden krijgen kan dat heel erg zijn – is het daarom echt zaak dat je heel regelmatig een schone luier omdoet.

Geneesmiddelen
Was de babybilletjes dagelijks met lauw water en smeer ze in met baby zalf. Is de huid rood en geïrriteerd? Smeer deze dan in met zinkolie of zinkzalf. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Smeer de zalf of olie dik op en breng dit bij iedere verschoning opnieuw aan. Probeer morsen te vermijden, want zink geeft vlekken die er niet gemakkelijk uit gaan. Meestal zitten aan afloop je vingers vol zalf. Bij het afwassen zal je merken dat het spul inderdaad bestand is tegen water. Heel vervelend bij het schoon spoelen van je vingers, maar als je staat te boenen om het spul van je vingers te krijgen, bedenk dan dat de billen van je baby ook zo beschermd zijn!

Let op : sommige geneesmiddelen zorgen ook voor luieruitslag. Gebruikt je kindje medicijnen en heeft hij/zij luieruitslag, overleg dan even met je huisarts.

Dit artikel is een gastblog van Felice van het platform Baby & Kind

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: