Meer over stress en eczeem

woensdag 28 augustus 2013 11:00

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat stress en eczeem met elkaar in verbinding staan.

“Stress is de oorzaak voor eczeem”, hoor ik vaak. Maar eigenlijk kan je beter kijken naar wat de oorzaak is van stress. Als je stress kan verminderen, misschien dan ook wel eczeem? En wie weet allemaal nog meer? Want ja, iedereen heeft wel eens last van stress.

Wat is stress nu eigenlijk?
Je hebt positieve stress en negatieve stress. Distress is de benaming voor negatieve stress. Stress is eigenlijk een complex fenomeen. Op het moment dat iemand stress heeft dan neemt de activiteit in de hersenen toe (HPA-as), waardoor het hormoon cortisol toeneemt. Hierdoor word de kwaliteit van het bindweefsel aangetast en hiermee ook de spieren, pezen, botten en huid. Waardoor je eczeem toe kan nemen. Rust en energie zullen je huid een boost geven.

Probeer te achterhalen waar de stress vandaan komt
Er zijn twee soorten gebeurtenissen die stress kunnen veroorzaken of doen aanhouden. Er zijn dagelijkse dingen die je aandacht kunnen vragen of de grotere gebeurtenissen die regelmatig in gedachte terug keren.

Wat te doen bij stress?
Door stress raakt je lichaam uit evenwicht. Ga op zoek naar rust en ontspanning. Dit kan op vele manieren, bijvoorbeeld met sporten of een hobby. Daarnaast zijn er nog verschillende manieren om te kunnen ontspannen zoals Mindfulness, Progressieve relaxatie volgens Jacobson, Feldenkrais of Autogene training volgens Schulz. Hier zullen we binnenkort nog een keer uitgebreid op in gaan.

Bronnen:

  • van Burken, P. Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut (2010) Bohn Stafleu von Loghum: Houten
  • Suàrez, A.L., Feramisco, J.D., Koo, J. Steinhoff, M. (2012) Psychoneuroimmunology of Psychological Stress and Atopic Dermatitis: Pathophysiologic and Therapeutic Updates. Acta Derm Venereol 2012; 92: 7–15

 

Wat doe jij om stress te verminderen?

 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (3)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Hans van Os
3 september

In mijn trainingen tegen stress heb ik al een aantal deelnemers gehad, dat last had van psoriasis. Na de training hadden zij veel minder last van de verschijnselen (huidschilfers en jeuk) Zoals in het artikel aangegeven, moet je vooral kijken naar de oorzaken van stress. Probeer daar in te grijpen, zodat je belasting minder groot wordt. ( Stress: wanneer je omgeving meer van je vraagt dan je aan kunt). Er zijn echter factoren waarop je geen invloed hebt. Dan is het goed om technieken aan te leren, waardoor je met wat meer ontspanning met deze zaken kunt omgaan. Voorbeelden zijn naast beweging en goede voeding, (het nieuwe) ademhalen, mindfulness, yoga. Kijk maar eens bij de ervaringen van deelnemers aan mijn trainingen om te zien welke effecten dit heeft op stress: http://www.ontspanningstraining.nl/ervaringen/ervaringen-deelnemers-trainingen-stressreductie.html

Door: Redactie
3 oktober

Bedankt voor je tips Hans!

Door: Donald
19 maart

Oke! Maar nu het volgende. Wat als een hobby, je passie, juist die stress en dezelfde dag nog exceem veroorzaakt. Ook muziek kan het veroorzaken. Het betreffen op zich passieve gebeurtenissen waarbij wel opvalt dat de hartslag dan plotseling door opwinding omhoog gaat dan wel de polsslag krachtiger wordt. Positieve zaken (die net zo goed een emotie teweegbrengen) maar waar het lichaam verkeerd op lijkt te reageren. Is daar wat over bekend? (Schildklier!?)