Mijn dochter en haar eczeem

donderdag 2 mei 2013 13:59

Ivy is een meisje met een heel eigen willetje. Dit bleek al tijdens de zwangerschap. Bij 32 weken zwangerschap vond mevrouw het welletjes en gaf ze de eerste tekenen dat ze graag buiten wilde komen spelen. Dankzij snel ingrijpen kon ze toch nog even tegen gehouden worden. Op 1 juli 2011 had ze er genoeg van. Ondanks verwoede pogingen van de artsen om de geboorte nog een paar weekjes uit te stellen zette ze haar zin door en zo werd ze, 4 weken te vroeg, op 4 juli 2011 geboren.

Vrijwel direct bleek al dat ze erg sterk was, na 2 dagen ziekenhuis mochten we naar huis en dat ging prima. Totdat ze een week of 2 oud was. Waar ze tot dan toe steeds een hele vrolijke, makkelijke baby was, huilde ze nu aan één stuk door. En dan niet een beetje snotteren, maar oorverdovend krijsen. Eerst weten we het aan krampjes, de vroege geboorte of een verkeerde vorm speen in de fles. Na een paar dagen konden we het niet meer aanzien ( én horen) en zijn we naar de huisarts gegaan.

Om een lang verhaal kort te maken, na verschillende huisarts- en ziekenhuisbezoeken, een opname van een week in het ziekenhuis, was er eindelijk een kinderarts die bevestigde wat wij al weken vermoedden: koemelkeiwit-allergie. Eén van de symptomen van een koemelkeiwit-allergie bleek de uitslag te zijn die ze vooral op haar buik en rug had. Kleine soms rode bultjes die op slechte dagen ook in de plooitjes in haar nek, knieholten en binnenkant van haar armen zaten. Na de juiste diagnose en speciale voeding ging het al snel een stuk beter en hadden we onze vrolijke baby weer terug. Hier en daar een vlekje en een heel droge huid, maar daar zochten we nog niets achter.

In bad of onder de douche gebruikten we douche- of badolie. Geparfumeerd, want een baby hoort toch een bepaald geurtje te hebben. Na het wassen en afdrogen smeerde we haar in met dezelfde geparfumeerde babylotion tegen een droge huid. We dachten hier goed aan te doen. Helaas bleek het tegenovergestelde het geval. Kinderen met koemelkeiwit-allergie kunnen vaker huidproblemen hebben, zoals een droge huid en eczeem. Ondanks, of misschien wel juist door onze pogingen haar huid wat zachter en minder droog te maken, namen de klachten toe. Waar de huid eerst alleen nog droog aanvoelde, was deze de volgende dag ineens helemaal rood en geïrriteerd. Voornamelijk haar knieholtes en achterkant van haar bovenarmen waren er niet best aan toe. De huisarts stelde eczeem vast en schreef een crème voor die we moesten smeren tot het over was.

Inmiddels is onze dochter 20 maanden oud en helpt ze mee met haar insmeren. Ze vindt het heerlijk. Als we maar de lichtste tekenen van eczeem op zien komen smeren we haar direct in. Ondanks de koude winter is haar huid redelijk rustig. Nu zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe ze van de zomer op zon, zee en strand zal reageren.

Mijn tip
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Ik wil als tips meegeven: als het kan niet iedere dag douchen, water droogt juist uit, wassen met parfumvrije zeep, afdrogen met een zachte handdoek waarbij je heel goed let op plooitjes en water wat vanuit de haren in de nek plooi loopt. En daarnaast insmeren met parfumvrije baby olie en bij het vermoeden van opkomend eczeem smeren met speciale crème voor eczeem.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (2)
Gemiddelde beoordeling:
Door: anne scheijgrong
17 mei

goed verhaal linda duidelijk herkenbaar vooral voor jonge moeders met een eerste kindje!

Door: Linda RS
22 mei

Goede tips, zeker die van dat het niet nodig is om elke dag te douchen. Ook goed om te lezen: de intuitie van ouders heeft het vaak bij het rechte eind. Goed dat jullie doorgezet hebben!