Nat versus droog eczeem

maandag 25 augustus 2014 11:00

Er zijn verschillende soorten eczeem die elk verschillen in ernst en het soort klachten. Sommige vormen zijn kortdurend en andere chronisch. In dit artikel wordt droog en nat eczeem uitgelicht. Wist je bijvoorbeeld dat droog eczeem vooral voorkomt op handen, oren en benen?


Eczeem is een afwijking in de genen die zich uit in je huid. Dit kan een droge of natte uitslag zijn. Zoals de naam al suggereert, is er bij nat eczeem sprake van vochtige uitslag. Bij een nat eczeem is sprake van een acute ontsteking. Het wordt gekenmerkt door kleine, met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes. Bij een nat eczeem is het belangrijk dat de huid zo snel mogelijk indroogt.

Droog eczeem is het tegenovergestelde. Hierbij is de huid juist kurkdroog en schilferig. Bij droog eczeem moet de huid soepel gehouden worden door een vette zalf. Verder is het zaak om zo min mogelijk te baden en vooral niet te heet te baden of douchen omdat dit de huid uitdroogt.

Zowel bij nat als droog eczeem is het belangrijk om zoveel mogelijk stoffen te vermijden waar je allergisch voor bent. Vaak voorkomende allergenen zijn nikkel, chroom, kobalt en stoffen die in rubber zitten (latex), maar ook cosmetica en haarverf.

Eczeem is niet besmettelijk, dus je hoeft niet bang te zijn om de plekken aan te raken. Het is een chronische huidaandoening en kent rustige periodes, maar ook periodes waarin het eczeem snel opspeelt. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om de rustige periodes zo lang mogelijk te strekken:

  • Zorg voor een goede weerstand.
  • Vermijd stress.
  • Vermijd stoffen waar je een reactie van kunt krijgen.
  • Douche niet te heet, lang en vaak.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: