Eerste hulp bij ontstoken eczeem

maandag 28 juli 2014 11:00

De term ontstoken eczeem verwijst naar een ontstekingsreactie van de huid die het gevolg is van een infectie met bepaalde ziekteverwekkers of hun producten. Ontstoken eczeem komt meestal voor rondom wonden of zweren, die pus of andere vloeistoffen afscheiden. Wondjes zijn zeer vatbaar voor de groei van ziekteverwekkers.

Ontstoken eczeem?

Wanneer je last hebt van ontstoken eczeem, is de huid pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er zijn blaren met pus en soms ook korstjes. Een andere naam voor ontstoken eczeem is microbieel eczeem of kokkogeen eczeem.

Allereerst: niet krabben

Gestold bloed oftewel een korstje beschermt de wond tegen uitdroging en vuil. Waarom helende wonden jeuken is niet helemaal duidelijk. Het is mogelijk een signaal van de genezing. Wat het ook is, krabben is niet de slimste oplossing. Vaak stilt het de jeuk voor even. Daarbij kunnen er bacteriën in de wond komen als je deze open krabt en die kunnen op hun beurt weer voor ontstekingen zorgen.

Pulk ook vooral niet aan je korstje. Alleen als er sprake van een infectie is, mag het er af gehaald worden. Is dit niet het geval, dan valt de korst er vanzelf af. Als je steeds opnieuw de korst van de wond krabt, gaat de huid hierop reageren en ontstaat er uiteindelijk meer littekenweefsel.

Zalven en lotions

De behandeling is gericht op genezing van de infectie die het ontstoken eczeem heeft veroorzaakt en bestaat voornamelijk uit zalven en lotions met antibiotica. Deze middelen verminderen de ontstekingsverschijnselen en gaan de infectie tegen door de ziekteverwekkers te doden. Ontstoken eczeem verdwijnt meestal zodra de ziekteverwekkers zijn verdwenen. Het is natuurlijk afhankelijk van de mate en leeftijd welk soort geneesmiddel en in welke sterkte dit gebruikt wordt, maar ik gebruik zelf liever geen antibiotica. Dus probeer ik het eerst met een pasta met zinkoxide of een combinatie van zink, olie en kalkwater (verkrijgbaar bij de apotheek).

Pleister. Ja of nee?

Komt er bloed of pus uit de ontstoken eczeemplek? Pleisters helpen om wondvocht en bloed te absorberen en het wondje tegen vuil en vocht te beschermen. Het is soms nog een hele opgave om de juiste pleister te vinden. Eczeem zit bij mij vaak tussen mijn vingers en op mijn oogleden; dat zijn moeilijke plekken om een goede pleister voor te vinden. Ga altijd op zoek naar een flexibele, elastische pleister die de wond volledig afdekt.

Het beschermende deel van de pleister neemt wondvocht op. Omdat dat gedeelte vochtig wordt en warm blijft omdat het op je huid zit en soms ook door ontstekingseffecten in de wond, gaat dat broeien. Hier kunnen bacteriën en virussen zich gaan ontwikkelen. Regelmatig een schone pleister op de wond voorkomt dit, en zorgt er bovendien voor dat er weer nieuw vocht opgenomen kan worden. Wanneer de wond droog is, is de pleister meestal niet (meer) nodig.

Omdat ik een zeer gevoelige huid heb, krijg ik ook meestal last van een allergische reactie op een pleister. Zelfs van speciale pleisters voor de gevoelige huid; zoals pleisters zonder latex en anti-allergie pleisters. In plaats van een pleister gebruik ik soms ook ’s nachts een luchtdoorlatend verbandje, of desinfecterende dermatolpoeder.

Raadpleeg altijd jouw huisarts in een van de volgende gevallen:

  • als de huiduitslag ernstig is;
  • bij het ontstaan van een open wond;
  • als je zeer sterke jeuk hebt;
  • als de huiduitslag ondanks genomen maatregelen niet weggaat (binnen twee weken).

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: