Oorzaken eczeem

De oorzaken van de meeste eczeemsoorten zijn helaas nog niet bekend. Er zijn uiteraard wel theorieën over. Verder is bekend dat je lichamelijke en psychische conditie en bepaalde omgevingsfactoren invloed hebben op eczeem. Als je ziek, moe of erg emotioneel bent of veel stress hebt, kan je eczeem hierdoor verergeren. Bij omgevingsfactoren kun je denken aan warmte, kou, huisstofmijt en stuifmeel.

Atopisch of constitutioneel eczeem

De exacte oorzaak van atopisch ofwel constitutioneel eczeem is niet bekend. Wel spelen erfelijke aanleg en omgevingsfactoren (prikkels) een belangrijke rol. Daarbij komt dat als je atopisch eczeem hebt, je meestal een stoornis in de barrièrefunctie van de huid hebt. Dit houdt in dat je huid onvoldoende vocht vasthoudt, waardoor je een droge huid krijgt. Dit is een typisch kenmerk van dit eczeem, maar tevens beschouwt men dit als een oorzakelijke factor.

Lees meer over atopisch eczeem

Contacteczeem

Contacteczeem kan ontstaan door een irritatie of allergie.  Door contact van een bepaalde stof met de huid ontstaat er huiduitslag. Er zijn veel stoffen waarvan bekend is dat ze regelmatig problemen veroorzaken, zoals cosmetica, nikkel en sappen van bomen.

Lees meer over contacteczeem

Seborroïsch eczeem

Bij seborroïsch eczeem speelt de gist Pityrosporum ovale een belangrijke rol.  Deze gist maakt deel uit van de normale huidflora. Bij iedereen is deze gist aanwezig op de hoofdhuid. Als je last hebt van seborroïsch eczeem, heb je grotere hoeveelheden gist op je hoofdhuid. Je afweersysteem kan hier op reageren met een ontstekingsreactie.

Lees meer over seborroïsch eczeem

Dyshidrotisch eczeem

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van dit eczeem is, wel blijkt stress een belangrijke uitlokkende factor te zijn. Ook een metaalallergie kan de oorzaak zijn.

Lees meer over dyshidrotisch eczeem 

Nummulair eczeem

Ook de oorzaak van nummulair eczeem is onbekend. Vaak gaat het samen met uitdroging van de huid en ook allergische factoren kunnen een rol spelen. Meestal heeft het niks te maken met erfelijke aanleg.

Lees meer over nummulair eczeem 

Dermatitis herpetiformis

De oorzaak voor deze soort is onbekend. Wel is er een sterke samenhang met coeliakie, vergevoeligheid voor gluten.

Lees meer over dermatitis herpetiformis.

Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding, meestal in de onderbenen.

Lees meer over hypostatisch eczeem.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: