Lichttherapie bij eczeem

maandag 18 augustus 2014 11:00

Op de redactie krijgen wij soms vragen over lichttherapie. In dit artikel lees je wat lichttherapie is en wat de voor- en nadelen zijn wanneer je dit overweegt.

Als je dit leest heb je waarschijnlijk zelf al ervaren dat zonlicht een positieve invloed kan hebben op eczeem. Zonlicht, om specifiek te zijn het ultraviolette deel ervan, onderdrukt de afweer van de huid. Aangezien eczeem wordt veroorzaakt door een overactief afweersysteem, kan zonlicht hierbij dus helpen. Met dit gegeven heeft de medische wetenschap lichttherapie ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om heel gericht de huid te belichten met een specifieke dosis ultraviolet licht. Dit bereik je dus niet door op vakantie naar de zon te gaan. Hiervoor moet je naar het ziekenhuis.

Wanneer het effect van lichttherapie een positieve uitwerking heeft, kiezen steeds meer mensen er voor om een lichttherapielamp aan te schaffen voor thuis. Ook bij het thuisgebruik van een lichttherapielamp blijft men onder controle staan van een dermatoloog.

 

Verschillende vormen van lichttherapie

Bij lichttherapie tegen eczeem kan men gebruik maken van twee vormen van licht; UV-B en (P)UV-A licht.

Wat is UV-B lichttherapie?

Ultraviolet B ofwel UV-B licht is een bestanddeel uit natuurlijk zonlicht en remt de celdeling bij eczeem. Dit heeft een positieve invloed op de ontstekingen. Het wordt opgewekt in speciale TL-buizen die in een lichtcabine zijn gemonteerd. Er moet meestal drie keer per week belicht worden, waarbij de duur van de belichting langzaam wordt opgevoerd. Meestal begin je bij enkele seconden, om dit langzaam op te voeren tot aantallen minuten. Een kuur duurt ongeveer 16 weken en kan zowel op het hele lichaam als per lichaamsdeel worden toegepast.

 

Wat is UVA en PUVA lichttherapie?

UV-A belichting werkt in grote lijnen hetzelfde als UV-B. UV-A is de afkorting van Ultraviolet A. Dit is het licht dat zorgt voor het bruin worden van de huid. Omdat UV-A minder krachtig is dan UV-B, wordt deze lichttherapiebehandeling meestal gecombineerd met medicijnen (psoralenen). Deze maken de huid gevoeliger voor UV-A licht. De combinatie van Ultraviolet-A licht in combinatie met psoralenen noemt men ook wel PUVA lichttherapie. PUVA remt de celdeling en heeft een positieve invloed op de ontstekingen

Er zijn twee manieren psoraleen te gebruiken:

  1. Door het in capsule-vorm te nemen.
  2. Door het in badwater op te lossen en voor de belichting in bad te gaan. Dit laatste heet ook wel bad-PUVA.

De overwegingen

Hoewel lichttherapie heel goed kan werken, zijn er ook nadelen:

  • Lichttherapie kent een aantal bijwerkingen zoals misselijkheid, huidveroudering, verbranding van de huid en op de lange termijn kan het leiden tot huidkanker. Voor de complete en accurate lijst van bijwerkingen: http://www.vmce.nl/behandeling/lichttherapie.html
  • Lichttherapie is tijdrovend. Je kunt geluk hebben om een afspraak op de vroege ochtend of late namiddag te krijgen, maar dat is afhankelijk van het ziekenhuis. Het kan behoorlijk ingrijpend zijn voor werk en studie wanneer je drie keer per week naar het ziekenhuis moet.
  • Tijdens lichttherapie mag je geen geneesmiddelen gebruiken die de afweer onderdrukken, zoals Neoral (ciclosporine), Protopic en Elidel. Vanwege de grotere kans op verbranding mogen ook geen teerzalven tijdens de duur van de kuur worden gebruikt.
  • Bij griep of koorts mag je niet worden behandeld.
  • Op de dagen dat je wordt behandeld met UV-licht mag je niet teveel in de zon komen. De kans op verbranden is die dagen erg groot. Ga dus bij voorkeur in de winter.

 

Hoe gaat lichttherapie in zijn werk?

Lichttherapie bestaat doorgaans uit drie behandelingen per week, gedurende een periode die afhankelijk is van de ernst en de reactie van de ziekte op de behandeling. De PUVA-lichttherapie bestaat vaak uit twee behandelingen per week, gedurende een periode die ook afhankelijk is van de ernst van de ziekte. Gedurende de lichtbehandeling moet je een speciale bril dragen, die de ogen beschermt. Mannen wordt ook aangeraden een kleine onderbroek te dragen tijdens de lichtbehandeling. Dit is om de genitali├źn te beschermen tegen een teveel aan UV-straling.

Heb jij ervaring met lichttherapie? Wij zijn erg benieuwd naar je bevindingen.

(bron: http://www.vmce.nl/behandeling/lichttherapie.html)

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: