Dauwworm

Atopisch of constitutioneel eczeem bij baby’s wordt vaak dauwworm genoemd. “Dauw” geeft aan dat het een vochtige huiduitslag betreft. “Worm” heeft te maken met de vaak ringvormige uitslag van het eczeem. Het heeft niks met wormen te maken.

Wanneer ontstaat het?

Dauwworm ontstaat vaak bij baby’s 2 tot 4 maanden na de geboorte. Het bevindt zich voornamelijk in het gezichtje, achter de oren en op de behaarde hoofdhuid. Dauwworm is anders dan berg, een huidaandoening op de behaarde hoofdhuid van je kindje. Als je kindje wat ouder wordt (peuterleeftijd) bevindt het eczeem zich meer in de huidplooien bij de gewrichten, zoals de polsen, ellebogen, enkels en knieën.

Symptomen

Je baby kan de volgende symptomen hebben:

  • Jeuk
  • Droge huid
  • Rode bultjes
  • Schilfers
  • Vochtafscheiding (natte uitslag ook wel natten genoemd)
  • Korstjes

Oorzaken

Erfelijke aanlegt speelt een belangrijke rol bij het krijgen van dauwworm. Door deze aanleg kan de huid van je baby overgevoelig reageren op bepaalde prikkels uit de omgeving, zoals temperatuurwisselingen, huisstofmijt, stuifmeel en inspanning. Per kind  kan dit verschillen. Het is niet altijd even gemakkelijk om vast te stellen waar de huid van je kindje overgevoelig voor is.

Wat kun je doen?

Dauwworm is erg vervelend voor je kindje. Door de rode, jeukende en vaak vochtige huiduitslag zal je kindje gaan krabben of wrijven, hierdoor wordt het eczeem erger. Ook kan je kindje er onrustig door worden of er ’s nachts niet goed van kunnen slapen. Je kunt de symptomen van dauwworm meestal goed behandelen. Daarnaast kun je zelf de nagels van je kindje kort houden en kousjes om de handjes doen om krabben te voorkomen.

Besmettelijk?

Dauwworm of andere eczeem soorten zijn niet besmettelijk. De huid kan er wat minder mooi uitzien en/of schraal aanvoelen. Desondanks is het erg belangrijk om je baby veel aan te raken, huidcontact is erg belangrijk. Mocht de omgeving aarzelen om je kindje aan te raken, leg dan uit dat het niet besmettelijk is en ook niks te maken heeft met een slechte huidverzorging.

Lees meer informatie over de behandeling van eczeem (dauwworm).
 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: