Seborroïsch

Seborroïsch eczeem is een milde vorm van eczeem, die vooral voorkomt op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn zoals in het gezicht, op het behaarde hoofd en de oren. Het komt  bij ongeveer 5% van de bevolking voor.

Hoofdroos wordt gezien als een lichte vorm van seborroïsch eczeem. Bij hoofdroos is het belangrijkste kenmerk de zichtbare schilfering van de hoofdhuid.

Bij wie

Bij (pasgeboren) baby’s kan een vorm van seborroïsch eczeem voorkomen, het heet dan berg. Verder komt het vaak voor in de leeftijdscategorie 18-40 jaar. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen.

Symptomen

De volgende symptomen komen veel voor:

  • Roodheid
  • Schilfers (vaak gelig)
  • Jeuk

Oorzaken

Bij seborroïsch eczeem speelt de gist Pityrosporum ovale een belangrijke rol. Deze gist maakt deel uit van de normale huidflora. Bij iedereen is deze gist aanwezig op de hoofdhuid. Als je last hebt van seborroïsch eczeem, heb je grotere hoeveelheden gist op je hoofdhuid. Je afweersysteem kan hier op reageren met een ontstekingsreactie.

Emotionele spanningen, lage temperaturen in het najaar en droge lucht kunnen het eczeem verergeren. Ook door het gebruik van veel zeep en het dragen van een muts of pet kan het eczeem verslechteren. In de zomer verminderen de verschijnselen onder invloed van de UVB straling van de zon.

Plaatsen

Seborroïsch eczeem zit vooral op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn zoals in het gezicht, op het behaarde hoofd, op de haargrens en in de oren (uitwendige gehoorgang). In het gezicht komt seborroïsch eczeem vaak voor in je wenkbrauwen of in de plooien naast je neusvleugels.

Klik hier voor meer informatie over de behandeling van (seborroïsch) eczeem.
 

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: