Teerzalf en eczeem

maandag 12 mei 2014 10:00

Er zijn veel verschillende behandelingen tegen eczeem. Sommige middelen kun je het beste gebruiken in overleg met een dermatoloog, maar sommige zijn gewoon bij elke drogist te koop. Eén van die middelen is teerzalf, ook wel trekzalf genoemd. Ik heb zelf last van eczeem op mijn handen, en smeer geregeld teerzalf. In deze blog zal ik schrijven wat mijn bevindingen zijn.

Wat is teerzalf eigenlijk?

Teerzalf wordt gemaakt van houtskool, koolteer of ichtyol, en wordt gemengd met een crème, gel of ander oplosmiddel. Teerzalf zorgt voor de aanmaak van een nieuwe hoornlaag (buitenste laag van de huid) op de huid. Deze nieuwe hoornlaag maakt de huid minder gevoelig en zorgt voor minder ontstekingen en vermindering van eczeem. Teerzalf heeft een aantal voordelen:

  • Het is ontstekingsremmend
  • Het is vermindert schilfering
  • Het vermindert jeuk
  • Het heeft een licht ontsmettende werking
  • Het vermindert zwelling

Teerzalf wordt vaak door dermatologen voorgeschreven als alternatief voor hormoonzalf. Hormoonzalf kan bij langdurig gebruik de huid dunner maken. Teerzalf heeft deze bijwerking  niet.

Geur

Teerzalf heeft lange tijd in een slecht daglicht gestaan om dat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Nieuw onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft aangetoond dat het niet kankerverwekkend is, en dat gebruik van teerzalf geen schadelijke gevolgen heeft voor de huid. Verder heeft het nogal een naar luchtje en kan het makkelijk voor vlekken zorgen, wat voor sommige mensen ook een reden is om het niet te gebruiken.

Ik gebruik de teerzalf daarom vaak voor ’s nachts. Ik smeer mijn handen in met teerzalf voordat ik ga slapen. Dan heb ik geen last van de geur en komen er geen vlekken op mijn kleding; hooguit op mijn dekbed een beetje.

Tips voor gebruik

Ik heb door ervaring een paar tips voor het gebruik van teerzalf:

  • Wees voorzichtig met het aanbrengen, want teerzalf kan zelf ook huid irritaties opwekken. Pas vooral op bij plekken als je liezen, oksels en andere huidplooien. Ook kun je teerzalf beter niet gebruiken op gevoelige plekken, en waar de huid al erg dun is zoals de lippen en rondom je ogen.
  • Met nieuwe crèmes en zalfjes is het altijd verstandig om te kijken hoe jouw huid hierop reageert. Je kunt het best eerst een klein beetje proberen op je arm of been. Als je er na een dag geen last van hebt, kun je het gewoon gebruiken.
  • Teerzalf kan soms voor verkleuringen van de huid zorgen. Maak je geen zorgen, dit slijt er vanzelf weer af maar ik zou het zelf niet zo snel op mijn gezicht gebruiken.
  • Als je teerzalf gebruikt, vermijd dan direct zonlicht. Je kunt teerzalf dus het beste ‘s nachts gebruiken.
  • Om te voorkomen dat er vlekken in kleding en beddengoed ontstaan, kun je het beste oude kleren en oud beddengoed gebruiken. Je kan er ook voor kiezen om een verband over de ingesmeerde plek te dragen.

Teerzalf: Doen?

Teerzalf is duidelijk niet zonder nadelen. Zolang je er verstandig gebruik van maakt is het een middel dat goed kan helpen bij eczeem. Het grootste voordeel is dat het overal verkrijgbaar is. Laat je wel even goed informeren voordat je teerzalf voor je eczeem gaat gebruiken, want elke huid is anders en het maakt ook uit waar je last hebt van eczeem.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: