Verhoogde kans op eczeem door antibiotica?

zaterdag 10 augustus 2013 10:00

“Antibiotica gekoppeld aan eczeem risico bij kinderen,” zo kopte The Daily Telegraph onlangs. Een onderzoeksteam van het St. Thomas’ Hospital in Londen evalueerde de resultaten van twintig studies van het gebruik van antibiotica, zowel voor de geboorte als in het eerste levensjaar in combinatie met latere huidproblemen. Er werd geen verband gevonden tussen prenatale blootstelling aan antibiotica en eczeem, maar de blootstelling aan het medicijn in het eerste levensjaar zou de kans op de huidaandoening met 40% doen toenemen.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het ‘British Journal of Dermatology’. Hoe meer antibiotica een baby kreeg, hoe hoger het risico. Met elke extra ronde aan antibiotica, steeg het risico op eczeem met zeven procent. Een mogelijke verklaring is dat de antibiotica zorgen voor veranderingen van de bacteriën in de darmen. Dat zou vervolgens weer effect kunnen hebben op het ontwikkelende immuunsysteem. Hierdoor zouden weer andere allergische ziektes kunnen ontstaan.

Toch moeten ouders niet schrikken. Tegenstanders spreken over een “omgekeerde causaliteit ‘, waarin kinderen met eczeem meer huidinfecties hebben die antibiotica vereisen. Een ‘kip of ei’ discussie dus, waardoor de onderzoekresultaten tegenstrijdig zijn. Ook is er in het onderzoek geen rekening gehouden met andere factoren, zoals allergische aandoeningen van ouders en omgevingsfactoren (zoals roken in huis).

Het onderzoek is dus niet doorslaggevend en betekent niet dat je kinderen geen antibiotica moet geven als de dokter dat nodig vindt.

Hoe denk jij over antibiotica?

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (1)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Diane
24 augustus

Vind ik wel grappig. Ik heb juist van de dermatoloog antibiotica voorgeschreven gekregen. En jawel dit werkt! Laatste conclusie zeker terrecht gemaakt! Aan een onderzoek kan je geen conclusie trekken. Kans op toeval bestaat binnen een ondezoekspopulatie.