Verzorgen en behandelen van constitutioneel eczeem

maandag 29 december 2014 10:00

Verzorgen en behandelen van constitutioneel eczeem.

Het verzorgen van eczeem luistert nauwkeurig; elke huid is verschillend en iedere vorm van eczeem vraagt om een andere verzorging en behandeling.

In dit artikel geven we je een overzicht van de behandeling van constitutioneel eczeem bij volwassenen.

Verzorging en behandeling

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen remedie bestaat tegen eczeem. Je kunt er helaas niet van genezen door een behandeling. Soms gaat het op oudere leeftijd vanzelf over. Gelukkig kun je wel veel zelf doen om het eczeem onder controle te houden.

Belangrijk is om goed voor de huid te zorgen, zorg ervoor dat de huid niet de kans krijgt om uit te drogen. Neem een minder lange douche en het liefst ook niet te heet. Gebruik geen gewone zeep maar pH-neutraal of olie bevattende zeep/douche crème. Dep de huid droog in plaats van wrijven en smeer de huid het liefst meteen in met een vette crème. Regelmatig smeren van crème is belangrijk bij het behandelen van eczeem.

Krabben maakt het eczeem erger, probeer jeuk zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit kun je doen door je nagels kort te knippen of te vijlen en geen kleding te dragen die kriebelt.

Vette crème

Er zijn ook crèmes die je bij de drogist kunt halen zonder recept van de dokter.

Een voorbeeld hiervan is een vaseline houdende crème zoals vaseline-cetomacrogolcrème. In deze crème zitten olie- en vaselineachtige stoffen die de droge huid soepel maken en minder droog.

Medische hulpmiddelen

Een medisch hulpmiddel dat ik zelf graag gebruik is Dermalex. Deze crème bevat geen corticosteroïden (hormonen) en blokkeert schadelijke bacteriën waardoor de klachten als jeuk, roodheid en huidirritatie afnemen. De crème werkt vocht herstellend en bevordert daardoor het herstel van de huid.

Omdat deze crèmes geen hormonen bevatten mag je ze zo vaak smeren als je zelf wilt.

Geneesmiddelen

Wanneer alle zelfzorg crèmes niet werken, zal de huisarts een medicijn voorschrijven met corticosteroïden: hormoonzalf. Hormoonzalf remt de ontsteking, vermindert schilferen, stilt de jeuk en vermindert zwelling van de huid. Een nadeel van hormoonzalf is dat het smeren ervan nauwkeurig luistert. Bij te dik smeren kan de huid dunner worden en bij te dun smeren kan de crème niet werken.

Deze crème moet je op recept van een arts krijgen.

Overleg altijd met je huisarts of dermatoloog en lees voor gebruik goed de bijsluiter.

Daarnaast is lichttherapie een optie om constitutioneel eczeem te behandelen. Lichttherapie is een medische behandeling die bestaat uit drie behandelingen per week, gedurende een periode die afhankelijk is van de ernst en de reactie van het eczeem op de behandeling. Je kunt meer lezen over lichttherapie in het artikel: Lichttherapie bij eczeem

Mijn verzorging

Voor mij werkt het, het beste wanneer ik de huid regelmatig insmeer met een crème. Meestal gebruik ik daar Dermalex voor, de crème is niet vettig, trekt snel in en is gemakkelijk uit te smeren. De crème helpt ook tegen de jeuk, maar die ik kan de jeuk nog beter tegen gaan door kleding te dragen die niet kriebelt en doorgoed op mijn persoonlijke verzorging te letten. Korte nagels en het gebruik van de juiste zeep helpen mij om het erger worden van mijn eczeem tegen te gaan.

Aan de diverse behandelingen kunnen voor- en nadelen zitten. Laat je daarom altijd goed informeren.

Bron: http://www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Eczeem.aspx?mId=10702&rId=23

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: