Waar blijven die BN’ers met eczeem?

dinsdag 9 juli 2013 10:13

Veel vrouwen gaan niet zonder make-up de deur uit en laten niet graag hun natuurlijke schoonheid zien. Afgelopen week riepen een beautymerk en Mascha Feoktistova, oprichter van Beautygloss.nl, Nederlandse vrouwen op om hun social media profielfoto te veranderen in een profielfoto waarop zij geen make-up dragen. Op deze manier wilden ze vrouwen stimuleren hun echte schoonheid aan de wereld te tonen en te vieren dat iedere vrouw mooi is. Toen ik dat las, moest ik ineens denken aan het gebrek aan beroemdheden die openlijk uitkomen voor hun eczeem. Een snelle zoektocht op Google leerde mij dat er inderdaad weinig celebrities met eczeem zijn. Vreemd, want in Nederland heeft ongeveer 2,5 procent van de mensen constitutioneel eczeem. Dit zijn ongeveer 400.000 mensen. Het kan dus niet anders zijn dan dat er ook BN’ers met een vorm van eczeem rondlopen. Maar waarom komt niemand hier openlijk voor uit? Internationaal vond ik wel een aantal beroemdheden met de aandoening. O.a. Kate Middleton, Nicole Kidman, Brad Pitt en Jade Jagger zijn er bekend mee. Grammy-award winnares LeAnn Rimes – hier vooral bekend van de hit ‘Can’t fight the moonlight’ – is wel een van de bekendste sterren met de huidaandoening. Al op 2-jarige leeftijd werd bij haar de diagnose eczeem gesteld, maar jarenlang hield ze dit uit schaamte verborgen. Op zesjarige leeftijd was bijna haar hele lichaam ermee bedekt. Nu haar eczeem onder controle is, haar carrière bloeit en ze gelukkig getrouwd is, verspreidt Rimes het woord aan andere patiënten dat ze niet alleen zijn. In 2005 was ze zelfs het gezicht van de ‘Treat Eczema Now’ campagne om mensen meer bewust te maken over eczeem. Ik hoop dat in de toekomst meer Bekende Nederlanders openlijk vertellen over hun huidaandoening. Daar hebben we meer aan dan met z’n allen voor een dag onze profielfoto te veranderen.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (2)
Gemiddelde beoordeling:
Door: Sanne
17 juli

Inderdaad vreemd dat zo weinig Bekende Nederlanders er voor uitkomen dat ze eczeem hebben. Na even googlen vond ik wel dat Gordon de huidziekte psoriasis heeft.

Door: Erik
21 oktober

Helemaal mee eens, het kan niet zo zijn dat mensen met eczeem een idee krijgen dat het niet mogelijk is om bekend te worden!