Wat doen dranken voor mij en mijn eczeem?

maandag 8 december 2014 10:00

Gelukkig heb ik zelf geen last van jeuk of irritaties van mijn eczeem wanneer ik bepaalde dranken heb gedronken. Koffie drink ik bijvoorbeeld niet omdat ik dit niet lekker vind. Alhoewel we niet zeker weten of het drinken van koffie je huid uitdroogt brengt het wel slaaploosheid met zich mee. Slaaploosheid en korte nachten zorgen voor stress wat juist wél weer effect heeft op mijn eczeem. 

In dit artikel lees je welke dranken effect kunnen hebben op je eczeem en welke ervoor zorgen dat je minder last kan hebben.

Alcohol

Het is belangrijk dat je huid niet uitdroogt omdat een droge huid gevoeliger is voor eczeem en zorgt voor jeuk. Teveel alcohol droogt je huid uit. Het is dus niet verstandig om alcohol te drinken wanneer je veel last van eczeem ervaart. Drink na een avondje stappen een glas water voor het slapen gaan, het zorgt niet alleen voor een minder erge kater, het is ook beter voor je huid omdat die minder kans heeft op uitdrogen.

Koffie

Als ik op internet kijk weet ik niet zo goed wat waar is, de ene website zegt dat koffie wel je huid uitdroogt en de ander niet. Ik durf niet zeker te zeggen welk direct effect koffie drinken op je huid heeft. Wel weten we dat voldoende slaap belangrijk is voor een gezonde huid. Drink je koffie op een later tijdstip (bijvoorbeeld na het eten) dan vergroot dit de kans dat je nachten korter zijn dan normaal. Een tekort aan slaap heeft grote invloed op het verslechten en uitdrogen van je huid.

Wat wel?

Natuurlijk hoef je niet aan algehele onthouding van deze dranken te doen, maar alles waar TE voor staat is nooit goed. Een glas wijn bij mijn eten doet mij juist weer ontspannen na een drukke werkweek.

Drink vooral veel water. Het is bekend dat we ongeveer anderhalf tot twee liter per dag nodig hebben om onszelf goed te hydrateren. Een juiste vochtbalans is dan ook belangrijk voor de huid. Een ander bijkomend voordeel van water is dat er histamine vrijkomt. Histamine zorgt ervoor dat je natuurlijke afweer groter wordt. Rooibosthee en brandnetelthee zouden deze werking ook hebben.

In ons artikel over paardenmelk vind je eventuele tips die voor jou kunnen helpen.

Share

Deel dit artikel met anderen:

Reageer

Alle reacties (0)
Gemiddelde beoordeling: